Pakalniņas filmai «Ausma» mūziku ieraksta LNSO un Vestards Šimkus

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Režisores Lailas Pakalniņas topošajai spēlfilmai «Ausma» Vestarda Šimkus komponēto mūziku ierakstījis Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) ar pašu komponistu pie diriģenta pults. Kā norāda Nacionālā kino centra vecākā referente informācijas jautājumos Kristīne Matīsa, tas ir īpašs notikums gan Šimkus biogrāfijā, gan Latvijas kinovēsturē.

«Pirmkārt, Pakalniņas filmām mūzika nekad līdz šim nav speciāli komponēta un visbiežāk viņas filmas iztiek vispār bez mūzikas. Otrkārt, Šimkus nekad līdz šim nebija komponējis mūziku spēlfilmai, ne arī stājies orķestra priekšā kā diriģents. Treškārt, šādu ieskaņošanas māksliniecisko vērienu Latvijas filmas piedzīvo ārkārtīgi reti - filmas «Ausma» skaņu režisors Anrijs Krenbergs, viens no pieredzējušākajiem Latvijas kinoprofesionāļiem, atceras, ka Rīgas kinostudijā pēdējā filma, kurai mūzika ierakstīta ar orķestri, bija 1987. gadā uzņemtā Arvīda Krieva spēlfilma «Fotogrāfija ar sievieti un mežakuili» ar Mārtiņa Brauna mūziku, savukārt Latvijas atjaunotās neatkarības laikos orķestris ierakstījis Artura Maskata mūziku 2001.gadā veidotajai Viestura Kairiša filmai «Pa ceļam aizejot«,» norāda Matīsa.

Filma apspēlē arhetipisku stāstu no 20. gadsimta 30. gadu padomju mitoloģijas, kurā pionieris Pavļiks Morozovs nodeva padomju varai savu tēvu. Pakalniņas filmā darbība notiek abstraktā sociālisma laiku kolhozā «Ausma», enerģisko pionieri sauc Jānis, un ir ļoti grūti noteikt, kurš šajā stāstā ir labais, kurš - sliktais.

Pianists Vestards Šimkus uzstājas Latgales vēstniecības
Pianists Vestards Šimkus uzstājas Latgales vēstniecības Foto: Edijs Pālens / LETA

Filmas «Ausma» uzņemšana notika 2014. gada augustā un septembrī Latvijā -Talsos, Tukumā, Remtē, Dižstendē, Dobelē, Lestenes baznīcā un citur -, kā arī Polijā. Filmā spēlēs tādi aktieri kā Vilis Daudziņš, Andris Keišs, Viktors Zborovskis, Antons Georgs Grauds, Liena Šmukste u.c., masu skatos iesaistīts liels skaits vietējo iedzīvotāju.

Pakalniņas jaunās spēlfilmas «Ausma» pirmizrāde plānota 2015.gada nogalē. Patlaban Pakalniņas topošajai filmai norisinās pēcapstrādes perioda darbi.

Filma ir Latvijas, Polijas un Igaunijas kopražojums.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu