Lielajā ģildē «Ceļojums uz Ameriku»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lielajā ģildē 6. martā plkst.19 izskanēs koncerts «Ceļojums uz Ameriku», kurā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) igauņu diriģenta Risto Josta vadībā aicinās iepazīt nozīmīgu 20.gadsimta ASV komponistu radošo rokrakstu. Kā informē LNSO sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Kutuzova, koncerta solists būs LNSO pirmās vijoļu grupas koncertmeistars Sandis Šteinbergs.

20. gadsimta ASV klasiskās mūzikas milži - Leonards Bernsteins, Čārlzs Aivss un Ārons Koplends - LNSO afišu virsrakstos ienāk ar vienojošu nosaukumu «Ceļojums uz Ameriku». Mūzikas izlasē iekļauta sengrieķu dzīrēm piederīgā «Serenāde», orķestra virtuozitātes izaicinātājs «Kandids», atmiņas par Amerikas pilsoņkara cīņām «Trīs vietās Jaunanglijā» un azartiski piedzīvojumi Meksikā «El Salón México».

LNSO tikšanās ar diriģenta un komponista Bernsteina «Brīnišķīgo pilsētu» notika ar vērienu izskanējušajā Vecgada koncertu programmā, kas nominēta 2014. gada Lielajai mūzikas balvai kā «Gada uzvedums». Kamēr klausītāju atmiņā nav izgaisuši vienmēr nomodā esošās Ņujorkas ritmi un kājas vēl atceras iegriezto deju soļus tepat Lielajā ģildē, LNSO sagatavojis sātīgu Amerikas garšas papilddevu, turklāt Bernsteina «Serenādē» solo spēlēs neviens cits kā LNSO pirmās vijoļu grupas koncertmeistars Šteinbergs.

Šteinbergs no 1996. gada līdz 2012. gadam bija orķestra «Kremerata Baltica» koncertmeistars un joprojām kā viesmākslinieks piedalās dažādos šī orķestra projektos. Būdams aktīvs kamermūzikas interprets, Šteinbergs jau vairāk nekā 20 gadu ir viens no klavieru kvarteta «RIX» mūziķiem. 12. februārī minētais kvartets koncertēja Vašingtonā, vienā no pasaules slavenākajiem laikmetīgās mākslas muzejiem «The Phillips Collection», atskaņojot Pētera Vaska mūziku.

Programmā «Ceļojums uz Ameriku» LNSO satiksies ar diriģentu Jostu, kas tiek uzskatīts par vienu no šī brīža redzamākajiem igauņu jaunajiem diriģentiem. Josts ir Igaunijas Nacionālās operas diriģents, Tallinas kamerorķestra galvenais diriģents un Nīderlandes kamerkora galvenais diriģents. Pavisam nesen, 20. februārī, viņš viesojās Rīgā, lai kopā ar kamerorķestri «Sinfonietta Rīga» atskaņotu Hendeļa oratoriju «Izraēļi Ēģiptē», bet jau marta sākumā atgriezīsies uz mēģinājumiem Lielajā ģildē kopā ar LNSO un Šteinbergu.

Biļetes uz LNSO koncertu «Ceļojums uz Ameriku» nopērkamas «Biļešu paradīzes» kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu