Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā skanēs Kuperēna «Ēnu lasījumi»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Trešdien, 1. aprīlī, plkst. 20 Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā tiks atskaņota franču baroka lielmeistara Fransuā Kuperēna vokālās kamermūzikas pērle «Ēnu lasījumi» jeb «Tumsību stundu liturģija», kā arī Kuperēna laikabiedra, «viola da gamba» meistara Marana Marē mūzika, informē «La Rondine» fondā.

Koncertprogrammā uzstāsies Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieks, čellists un vienīgais «viola da gamba» meistars Latvijā - Ainārs Paukšēns. Viņam pievienosies arī jauni senās mūzikas profesionāļi - klavesīniste Gertruda Jerjomenko, kura klavesīna spēli apguvusi pie Ievas Salietes un «Schola Cantorum Basiliensis», Šveicē, soprāns Dārta Treija, kura baroka un renesanses mūzikas dziedāšanu apguvusi Lionā, Francijā, kā arī soprāns Baiba Urka, kura seno mūziku apguvusi Porto, Portugālē.

«Ēnu lasījumi» komponēti Longšampas klostera mūķenēm un ir trīs vokālu skaņdarbu cikls diviem soprāniem un «basso continuo». Kuperēns skaņdarbu 1714. gadā komponējis Svētās nedēļas liturģijai, tieši dienai, kurā tā tiks atskaņota. «Tenebrae» jeb «Tumsību stundu» liturģija ir kristiešu Ciešanu laika sastāvdaļa pirms trim svētajām dienām - Lielās Ceturtdienas, Lielās Piektdienas un Klusās Sestdienas. Liturģijas laikā pēc katra psalma pa vienai tika izdzēstas sveces, simbolizējot gaismas aiziešanu un Kristus nāvi. Tā arī radies nosaukums «Ēnu lasījumi». «Tumsību stundu liturģijas» teksts aizgūts no Vecās derības Jeremijas Raudu dziesmām, kur pravietis apraud babiloniešu izpostīto Jeruzalemi 587.gadā pirms Kristus, kas savukārt katoļu tradīcijās ataino Kristus vientulību pēc tam, kad Jūda bija viņu nodevis.

Ieeja koncertā būs par ziedojumiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu