Operā J.Bašmeta un kameransambļa «Maskavas Solisti» koncerts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

12. maijā uz Latvijas Nacionālās operas skatuves uzstāsies Jurijs Bašmets un kameransamblis «Maskavas Solisti». Koncerta programmā izcilu ārvalstu komponistu muzikālie skaņdarbi. Pirmajā daļā izskanēs – V. A. Mocarta «Divertisments», Dž. Rosīni «Sonāte Nr. 3» stīgu instrumentiem un N. Paganīni «Koncertīno La minorā» altam un stīgu instrumentiem. Koncerta otrajā daļā izskanēs Pētera Čaikovska slavenie skaņdarbi «Andante Kantabile» un «Serenāde» stīgu orķestrim. Bašmets uzstāsies gan kā diriģents, gan kā solists.

Kameransambli «Maskavas Solisti» Jurijs Bašmets dibināja 1992. gadā, apvienojot Maskavas Konservatorijas talantīgos absolventus, studentus un aspirantus. Ansamblis 1992. gada 19. maijā debitēja uz Maskavas konservatorijas Lielās zāles skatuves, bet 21. maijā – Parīzes koncertzālē «Pleyel». Vairāk nekā 20 gadus ilgās darbības laikā ansamblis sniedzis vairāk nekā 1400 koncertus, kas veido aptuveni 2800 uz skatuves pavadītas stundas.

«Maskavas Solistu» uzstāšanās augstu novērtējuši mūzikas cienītāji vairāk nekā 50 valstīs Eiropā un Āzijā, Ziemeļamerikā un Latīņamerikā, Austrālijā un Jaunzēlandē. Lidmašīnās un vilcienos viņi pavadījuši vairāk nekā 5000 stundas, pārvarot 1400000 km attālumu, kas vienlīdzīgs Zemes apceļošanai pa ekvatoru 35 reizes.

Ansambļa mākslinieciskais vadītājs Jurijs Bašmets tiek uzskatīts par pirmatklājēju savā mākslā. Tieši viņš altu padarījis par vienu no mūsdienu izpildītāju iecienītāko instrumentu. Maestro līdz pat šim laikam nešķiras no sava instrumenta, kuru viņš par puscenu iegādājās konservatorijas mācību laikā. Šo altu 1758. gadā darinājis Milānas skolas meistars Paolo Antonio Testori. Turklāt Jurijs Bašmets kļuvis par pirmo mūziķi aizvadīto 200 gadu laikā, kuram ļauts spēlēt uz Mocarta alta komponista mājās Zalcburgā.

«Maskavas Solisti» ir vienādi domājošu cilvēku kolektīvs. Ansambļa nevainojamā izjūta saskan ar katra mākslinieka spilgto individualitāti. Diriģenta un mūziķu pilnīgā savstarpējā saskaņa koncerta laikā rada harmonijas atmosfēru un rada mūzikas acumirklīgas dzimšanas sajūtu, kas katru kolektīva uzstāšanos padara neatkārtojamu.

Biļetes pieejamas Latvijas Nacionālās operas un tīkla «Biļešu paradīze» kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu