Arī šovasar notiks «Summertime - aicina Inese Galante»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sākusies biļešu tirdzniecība uz Latvijas soprāna Ineses Galantes rīkoto mūzikas festivālu «Summertime - aicina Inese Galante», kas 11. reizi skanēs Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, informē festivāla direktore Diāna Galante. Šogad festivāls piedāvās krāšņu un žanriski daudzveidīgu muzikālo programmu. Tajā piedalīsies gan pašmāju akadēmiskās, džeza un pasaules mūzikas spilgtākie mākslinieki, gan publikas atzinību iemantojuši mūziķi no Kanādas, ASV, Spānijas, Krievijas, Vācijas un Lielbritānijas.

Festivāla patronese Inese Galante kopā ar Diānu Galanti un festivāla radošo komandu šovasar uz Jūrmalu aicinājusi izcilus māksliniekus. Vairums no tiem festivālā viesosies pirmoreiz, tomēr gaidāmas arī Summertime nemainīgās un skatītāju augsti novērtētās vērtības - mūziķi, kuriem festivālā ir jau vairāku gadu pieredze.

«Magic of the Violin» pirmizrāde

«Summertime» atklāšanas koncerts 10. augusta vakarā kopā ar Inesi Galanti uz skatuves aicināts pasaulē plaši zināmais varoņlomu tenors Andreas Šāgers, kura dziedājumam kritiķi piedēvējuši zelta kvalitāti. Festivāla atklāšanas vakarā uzstāsies arī austriešu izcilā vijolniece Lidija Baiha kopā ar diriģentu, pianistu un kolēģi kamermūzikā Matiasu Flecbergeru.

Viņus muzikāli pavadīs festivāla orķestris, klausītājiem atskaņojot koncertuzvedumu Magic of the Violin. Zīmīgi, ka tieši Summertime festivālā notiks šī priekšnesuma pasaules pirmizrāde.

Festivāla otrās dienas koncertā 11. augustā publiku valdzinās «Grammy» un «Echo Klassik» balvu laureāti, metālpūšamo instrumentu kvintets no Kanādas «Canadian Brass». Šis pūtēju ansamblis nojauc muzikālo žanru robežas un tehnisko iespēju aizspriedumus, veidojot repertuāru no baroka līdz diksilendam un Brodvejai, no Monteverdi un Baha «Fūgas mākslas» līdz Nikolaja Rimska Korsakova «Kamenes lidojumam», kā arī neskaitāmiem pašu aranžētiem, speciāli «Canadian Brass» sastāvam rakstītiem skaņdarbiem. Sniegums festivālā «Summertime» būs vienlaikus arī «Canadian Brass» Eiropas koncerttūres noslēgums.

Trešdienas, 12. augusta, koncertā viesus priecēs mūzikas brīnumbērns Andrea Motisa, 19 gadus veca, neparasti samtainas balss īpašniece, vokāliste, saksofoniste un trompetiste no Katalonijas, kuru izpildījuma un balss dēļ mēdz dēvēt par jauno Noru Džounsu. Koncertā skanēs gan bosanova ar portugālisku skanējumu, gan franču un spāņu mūzikas atpazīstamas melodijas ar dienvidu saules noskaņu. Šis koncerts būs kā silta piejūras vēja dvesma jaukā piektdienas vakarā, aizpūšot prom ikdienas steidzīgumu un iešūpojot festivāla publiku bosanovas ritmos.

Festivāla «Summertime» ceturtajā dienā, 13. augustā, tradicionāli tiek piedāvāts duetu vakars - šogad tā vadmotīvs ir «Bel Canto» dzīres ar Inesi Galanti, kad tautas iemīļotā māksliniece uz skatuves sev līdzās aicina izcilus pašmāju un ārzemju dziedātājus, lai kopīgi izpildītu labāko no itāļu operas klasiskā duetu repertuāra. Koncertā piedalīsies pasaulē pieprasītā opermūzikas lielzvaigzne - basbaritons Egils Siliņš, kurš nesen apbūra festivāla viesus, izpildot Feliksa Mendelsona Bartoldi oratoriju «Elija», par izcilu sniegumu iegūstot 2014.gada Latvijas Mūzikas balvu, kā arī stilistiski daudzveidīgais mecosoprāns Ilona Bagele. Ļoti gaidīts būs arī Ineses Galantes ilggadējais skatuves partneris kontrtenors Sergejs Jēgers, un īpašu «bel canto» dzīves svinēšanas noskaņu piešķirs Ineses Galantes un augstākās klases raksturtenora Aleksandra Grafa dueta sniegums. Tenora Grafa repertuāru spēj izpildīt vien daži izpildītājmākslinieki visā pasaulē.

«A cappella» noskaņas

Savukārt piektdienas vakara koncertā 14. augustā «a cappella» noskaņā Jūrmalas koncertzālē būs baudāms vokālo ansambļu lepnums no Londonas «The Swingles». «A cappella» dziedātāju septets ir viens no mūsdienu labākajiem profesionālajiem vokālajiem ansambļiem Eiropā. «The Swingles» vēsturiski ir nesaraujami saistīts ar leģendāro ansambli, piecu «Grammy» balvu laureātu, 20.gadsimta 60.gados nodibināto «The Swingle Singers», kuri līdz tam nedzirdētos aranžējumos meistarīgi izdziedāja Baha fūgas un uzreiz tika pamanīti pasaules mērogā. Lai gan ir nomainījušās paaudzes, «The Swingles» turpina savu priekšteču labākās tradīcijas, ar apbrīnojamu virtuozitāti un klausītājus saviļņojošu skanējumu aranžējot un atskaņojot visdažādāko žanru mūziku. Viņus klausoties, mānīgi šķiet, ka uz skatuves ir uzkāpis orķestris.

Tāpat kā festivāla jubilejas gadā, arī šogad festivāla sestdienas koncerts 15.augustā «Ņujorka-Maskava-Ņūorleāna» būs veltīts džeza virtuozitātei. Festivālā «Summertime» jau otro reizi ciemosies leģendārais džeza pianists Daniils Krāmers no Krievijas. Krāmers 2014.gadā festivālā izpelnījās stāvaplausus, kas apliecina, ka publika ļoti augstu novērtēja izcilā pianista izpildījumu. Šogad programmā, kas iecerēta kā stilistisks veltījums džeza ģēnijam Lūisam Ārmstrongam, Krāmers uzstāsies kopā ar virtuozo trompetistu un dziedātāju no ASV, sketa meistaru Džoiju Morantu. Morants savulaik uzstājies kopā ar tādām izcilībām kā Dizija Gilespija bigbends, Kaunta Beizija orķestris, Laionels Hemptons, Rejs Čārlzs un Džeimss Brauns.

Vislielākā festivāla intriga un muzikālā daudzveidība sagaidāma tradicionālajā noslēguma jeb «Gala Galante» koncertā 16.augustā, kad Inese Galante aicinās uz muzikālajām svinībām savus skatuves draugus. Festivāla nedēļu noslēgs spilgtas personības - Sanktpēterburgas mecosoprāns un Latvijas publikas iemīļota māksliniece Oļesja Petrova, Grafs, pašmāju vērtības Jēgers un Intars Busulis, viens no Latvijas labākajiem čellu ansambļiem - «crossover» žanra pārstāvji «Da Gamba», kā arī džeza pasaules izcilās personības - Krāmers un Morants. Festivāla rīkotājs - Ineses Galantes fonds - iepriecinās ikvienu festivāla klausītāju, pietaupot arī dažus muzikālus pārsteigumus.

«Ineses Galantes Talanti»

Neatņemama «Summertime» programmas sastāvdaļa jau otro gadu ir mūzikas konkursa «Ineses Galantes Talanti» laureātu uzstāšanās. Arī šogad festivāla apmeklētājus priecēs Latvijas jaunie muzikālie talanti, atklājot vairākus festivāla koncertus individuālā sniegumā vai muzicējot kopā ar pasaules zvaigznēm.

«Summertime» festivālā pirmo reizi tiks rīkotas profesionālas meistarklases (10., 11. un 14.augustā), kur muzicēšanas prasmes pilnveidos jaunie mākslinieki, kā arī piedalīties varēs citi interesenti. Festivāla un meistarklašu laikā Jūrmala būs ne tikai akadēmiskās mūzikas epicentrs, bet vienlaikus tā uz nedēļu pārvērtīsies par Latvijas «muzikālās izglītības galvaspilsētu». Meistarklases notiks Jūrmalas kultūras centrā «Summertime» festivāla nedēļā, un tās būs bez maksas. Tās vadīs profesionāla komanda - festivāla viesmākslinieki - Baiha un Flecbergers, «Canadian Brass» un diriģents Ekharts Viceks. Pieteikšanās meistarklasēm jau sākusies, un to ikviens interesents aicināts darīt Ineses Galantes talantu konkursa mājaslapā «www.inesesgalantestalanti.lv».

Biļetes uz visiem festivāla «Summertime - aicina Inese Galante» koncertiem iespējams iegādāties «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās. Tikai tirdzniecības centrā «Spice» pirmajiem 500 biļešu pircējiem būs īpaša atlaide uz visiem festivāla koncertiem.

Festivālu «Summertime - aicina Inese Galante» piedāvā Ineses Galantes fonds, kas ir izveidots ar mērķi organizēt dažāda mēroga koncertus un radoši mākslinieciskus projektus, muzikālās nometnes, meistarklases, koncertēt reģionos un pilsētās visā Latvijā, atbalstīt jaunos talantus - mūziķus, sniedzot viņiem iespēju attīstīt un realizēt savu talantu, bet jau atzītiem Latvijas māksliniekiem, kuri lielākoties uzstājas ārzemēs, palīdzēt regulāri sniegt koncertus arī savā dzimtenē. Tāpat Fonds nodarbojas ar dažādu kultūras un labdarības projektu organizēšanu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu