Operas Beletāžas zālē notiks koncerts «Skan taures!»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

19. aprīlī plkst. 15 Latvijas Nacionālās operas Beletāžas zālē uz koncertu «Skan taures!» aicina pūtēju kvintets 5-atā! – Jānis Porietis (trompete, pikolotrompete, flīgelhorns), Edgars Švembergs (trompetes, flīgelhorns), Andris Ādamsons (mežrags), Sandis Bārdiņš (trombons), Roberts Brants (tuba). Koncertu vadīs Edgars Raginskis.

Pūtēju kvintets 5-atā! radies 2001. gada priekšvakarā, un tā sastāvā muzicē vieni no spēcīgākajiem Latvijas instrumentālistiem attiecīgajās instrumentu grupās. Kvinteta repertuāru veido visdažādāko laikmetu, žanru un stilu mūzika – sākot ar Gabrieli un vācu torņu mūzikas šedevriem caur Hendeli, Mocartu, regtaimiem, Geršvinu un Bernsteinu līdz pat Raimondam Paulam. Klausītājiem tiek piedāvātas vairākas stilu un žanru ziņā atšķirīgas koncertprogrammas – gan akadēmiskas, gan izklaidējošas, gan arī izglītojošas.

Programmā «Skan taures» savīsies gan vēsturiski izglītojošais elements, gan humors, gan arī vienkārši lieliska mūzika no operām, operetēm un mūzikliem.

«Kā jau operas mūziķiem, opermūzika mums ir pazīstama un tuva. Taču veidojot opermūzikas programmu, pūtēju kvinteta skanējuma specifika lika padomāt par tādu mūziku, kas runā par mums (jā, ir tādas lappuses operās!) vai vismaz mūsu – taurētāju – valodā, tas ir, būtu piemērota tieši metāla pūšaminstrumentiem. Protams, svarīgs moments bija pieejamās aranžijas, jo opermūziku parasti neraksta pūtēju kvinteta sastāvam. Kā izrādās – ne viss ir pieejams gatavs, šo to nācās aranžēt pašiem! Otrs svarīgs aspekts bija parādīt kvinteta instrumentus un mūziķus – pikolotropete attēlos Mocarta Nakts karalieni, kornete - Rozīnu, savukārt tuba - Figaro no Rosīni «Seviljas bārdziņa». Trombonam atvēlēti abi Karmenas mīlnieki - gan Hosē, gan Toreadors. Trešais aspekts – radīt aizraujošu muzikālu stāstu, kas neļautu klausītājam aizmigt – cik nav redzēti guļoši operas skatītāji pirmajā rindā! Te liela loma atvēlēta atraktīvajam Stāstniekam – Edgaram Raginskim, kurš izvadās klausītājus pa operžanra attīstības līkločiem, ieskaitot opereti, amerikāņu operu un mūziklu,» saka trombonists Sandis Bārdiņš.

Metāla pūtēju kvintets (angliski – brass quintet) ir jau muzikālajā tradīcijā nostabilizējies ansambļa sastāvs, kurā spēlē divas trompetes, mežrags, trombons un tuba un ko 20. gadsimta 70. gados pasaulē populāru padarīja pazīstamais kvintets Canadian Brass. Mūsdienās metāla pūšaminstrumentu kvinteti ieguvuši plašu popularitāti klausītāju vidū ar savu tembrālo labskanību, spožumu un muzikālo nianšu daudzveidību.

Koncerts iekļauts Latvijas Nacionālās operas programmā «Opera tuvplānā». Šis projekts skatītājiem piedāvā iepazīt operas un baleta mākslu citos rakursos un vienlaikus – ļoti personiski.«Opera tuvplānā» ietvers dažādus notikumus, izglītojošas izrādes, kamermūzikas koncertus, lekcijas operas pazinējiem un mīlētājiem, kā arī pasākumus bērniem un jauniešiem.

Latvijas Nacionālās operas koncertu patrons ir «Latvenergo», Koncertu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Biļetes: LNO un «Biļešu Paradīzes» kasēs un internetā:

www.bilesuparadize.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu