Rīgā sākas viduslaiku mūzikas simpozijs «Cantus Posterior»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Šonedēļ, no 23. aprīļa līdz 26. aprīlim, Rīgā norisināsies simpozijs «Cantus Posterior», informēja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) asociētais profesors Guntars Prānis.

«Cantus Posterior» ir starptautisks profesionālu mūziķu un viduslaiku mūzikas pētnieku apmaiņas projekts, kurā piedalās sešas valstis - Itālija, Vācija, Austrija, Norvēģija, Šveice un Latvija. Simpozija laikā Rīgu apmeklēs profesors Francs Karls Prasls no Austrijas, kurš patlaban līdzās profesūrai Grācā ir arī galvenais gregorikas speciālists Vatikānā.

Simpozijā piedalīsies vokālā grupa «Schola Cantorum Riga» no Latvijas, ansamblis «San Felice» no Itālijas, vokālā grupa «Graces&Voices» no Austrijas, vokālā grupa «Consortium Vocale» no Norvēģijas, vokālā grupa «Schola Cantorum München» no Vācijas un vokālā grupa «Adiastema» no Šveices. Visu ansambļu vadītāji ir arī aktīvi senās mūzikas pētnieki, kas starptautiskajā apritē ir labi pazīstami un izceļas gan ar pētnieciskajām aktivitātēm, gan augsta līmeņa atskaņotājmākslu.

Projekta dalībnieki katrā no šīm valstīm sniedz koncertus un organizē lekcijas, tādējādi apmainoties ar pieredzi un jaunāko informāciju un demonstrējot savu pieredzi atskaņošanas praksē. Galvenā koncertu un lekciju tēma ir gregoriskais korālis, agrīnā daudzbalsība un dažādas vēlīno viduslaiku mūzikas lokālās tradīcijas.

Simpozija laikā paredzēti vairāki koncerti - 24. aprīlī plkst.19 Rīgas Domā izskanēs koncerts «Resurrexi», kurā izskanēs gregoriskais korālis un ērģeļu improvizācijas «Schola Cantorum Riga» ērģelnieces Ilzes Reines izpildījumā, bet 25. aprīlī plkst.19 Rīgas Sv.Jāņā baznīcā būs klausāms bezmaksas koncerts «In Manibus Tuis Tempora Mea». Tajā skanēs gregoriskais korālis un citi viduslaiku repertuāri «Graces&Voices» izpildījumā. Savukārt 25. aprīlī plkst.17 Rīgas Marijas Magdalēnas baznīcā notiks gregoriskās vesperes, bet 26. aprīlī plkst.12 Rīgas Domā - gregoriskā mesa. Gan vesperēs, gan mesā piedalīsies visi simpozija dalībnieki.

Projekts tiek īstenots ar Leonardo da Vinci partnerības programmas atbalstu, un Latviju tajā pārstāv JVLMA.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu