Parlaments atbalsta priekšlikumu LNO pārsaukt par Latvijas Nacionālo operu un baletu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz VSIA «Latvijas Nacionālā opera» (LNO) nosaukumam pievienot arī baleta mākslu. Līdz ar to LNO turpmāk paredzēts saukt par «Latvijas Nacionālo operu un baletu». Tādējādi LNO nosaukumā būs uzsvērts baleta mākslas nozīmīgums.

Kā iepriekš Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputātiem skaidroja LNO valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš, nosaukuma maiņa novērstu diskrimināciju pret baleta māksliniekiem, kuru ieguldījums mākslinieciskajā darbībā ir līdzvērtīgs operas trupas veikumam, kā arī novērstu absurdās situācijas, kad ārvalstu koncertturnejās baleta trupa tiek prezentēta tikai ar operas vārdu.

Kā teikts Kultūras ministrijas (KM) sagatavotajos dokumentos, ņemot vērā baleta būtisko pienesumu mākslas jomā, nepieciešams pastiprināti uzsvērt tā klātesamību arī LNO nosaukumā.

LNO ir vienīgā valsts kultūras institūcija, kas nodrošina un veicina operas un baleta žanra attīstību Latvijā. KM uzskata, ka izmaiņas operas nosaukumā, kurā atbilstoši tiks atspoguļota baleta līdzvērtīgā loma skatuves mākslā, dos būtiskus ieguvumus nākotnē, veicinot operas un baleta žanra popularizēšanu kā Latvijas iedzīvotāju un mūsu valsts viesu vidū, tā ārvalstīs. Ņemot vērā baleta viesizrāžu iespējas, tiks popularizēti gan Latvijas baleta mākslinieku sasniegumi pasaulē, gan Latvijas kultūras atpazīstamība kopumā.

Operas un baleta žanra un māksliniecisko ansambļu izkopšana iekļauta Nacionālās operas ilgtermiņa mērķos, tādējādi nosaukuma maiņa ļaus precīzāk atspoguļot arī kapitālsabiedrības darbības specifiku.

Deputāts Arvīds Platpers («No sirds Latvijai») iepriekš Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā atgādināja, ka pēc grozījumu pieņemšanas LNO ēkas nosaukums nemainīsies.

Kopā ar LNO nosaukuma maiņu Nacionālās operas likumā tiks mainītas arī valdes pārstāvības tiesības. Valdes priekšsēdētājam turpmāk būs atsevišķās pārstāvības tiesības, savukārt pārējiem valdes locekļiem - kopīgas pārstāvības tiesības ar vismaz vēl vienu valdes locekli. Šādi tiks mainīta pretruna, ka divu valdes locekļu pārstāvības tiesībām nav juridiskas nozīmes, jo bez valdes priekšsēdētāja piekrišanas šie divi valdes locekļi pārstāvības tiesības nebija tiesīgi īstenot.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu