Lielajā ģildē Bruknera 7. simfonija un Šūmaņa Čellkoncerts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lielajā ģildē ar divu lietuviešu meistaru - diriģenta Gintara Rinkēviča un čellista Dāvida Geringa - līdzdalību Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) 8. maijā atskaņos Antona Bruknera Septīto simfoniju un Roberta Šūmaņa Čellkoncertu, informē LNSO sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Kutuzova.

Sezonas noslēguma priekšnojautās LNSO diriģenta Rinkēviča vadībā ielūkosies romantisma komponistu sajūtu telpās. Līdzās Brukneram izskanēs Šūmaņa Čellkoncerts ar lietuviešu čellista Geringa ilgi gaidīto viesošanos Latvijā. Speciāli čellam, kura skanējums tik piemērots romantisma netveramās ilgošanās izteikšanai, Šūmanis komponējis tikai trīs reizes - «Piecus skaņdarbus tautiskā stilā», «Piecas romances», kas tika sadedzinātas 40 gadus pēc Šūmaņa nāves, un Čellkoncertu, kuru pats meistars dzīves laikā tā arī nedzirdēja skanam, bet klausītājiem Rīgā to būs iespēja novērtēt čellista Geringa sniegumā.

Rinkēvičs ir viens no izcilākajiem starptautisku atzinību guvušiem lietuviešu diriģentiem. Kopš 2007. gada viņš ir arī Novosibirskas akadēmiskā simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents, kā arī bijis Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents, divkārtējs Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāts un Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks.

Savukārt Gerings ir ievērojams lietuviešu čellists un diriģents, Mstislava Rostropoviča skolnieks, pasaulē labi pazīstams un sirsnīgi gaidīts mūziķis ar plašu repertuāru no baroka līdz mūsdienām. Viņš ir uzstājies ar pasaules labākajiem orķestriem un diriģentiem, un viņa diskogrāfijā ir ap 100 ierakstu, un vairāki no tiem ieguvuši augstu atzinību, to skaitā «Grand Prix du Disque» par Bokerīni čellkoncertu ierakstu, gada «Diapason d’Or» par Ditijē mūzikas ieskaņojumiem un «Deutschen Schallplattenkritik» balvu par Pficnera kamermūzikas ierakstu. 2013.gadā Gerings saņēma prestižo «Echo Klassik» balvu 20. un 21. gadsimta labākā kamermūzikas ieraksta kategorijā. Geringam čellkoncertus veltījusi arī Sofija Gubaiduļina, Neds Rorems, Erki Svens Tīrs un Pēteris Vasks.

Biļetes uz koncertu nopērkamas Lielās ģildes un «Biļešu paradīzes» kasēs, kā arī internetā «www.bilesuparadize.lv».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu