Rīgas festivāla atklāšanas koncertā skanēs Perta, Kančeli un Vaska darbi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Arvo Perts
Arvo Perts Foto: Kaupo Kikkas

Rīgas festivāla atklāšanas koncertā skanēs šā gada jubilāru Arvo Perta un Gijas Kančeli skaņdarbi, kā arī Pētera Vaska mūzika, pavēstīja festivāla rīkotāju «Latvijas Koncertu» sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica. Koncertā 30. maijā Rīgas Domā uzstāsies Latvijas Radio koris un «Sinfonietta Rīga» diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā. Solists būs vijolnieks Jurijs Savkins.

No igauņu komponista Arvo Perta (Arvo Pärt, 1935) skanēs divas motetes - himna par godu Jaunavai Marijai «Salve Regina» un «Da pacem Domine», ko Pertam pasūtinājis slavenais gambists Žordi Savalls.

Gruzīnu komponista Gijas Kančeli (Gia Kancheli, 1935) «Eine kleine Daneliada» («Mazā Daneliada») tapusi 2000.gadā pēc Gidona Krēmera pasūtījuma, un tās pamatā komponists izmantojis motīvus no paša sacerētās mūzikas sava tautieša, gruzīnu režisora Georgija Danelijas filmām «Kin-dza-dza» un «Asaras lija». Kordziesmas «Lulling the Sun» («Šūpuļdziesma saulei») pasaules pirmatskaņojums notika 2008.gadā koncertā «Pasaules Saules dziesmas». Kančeli bija viens no diriģenta Māra Sirmā uzrunātajiem 17 pasaules komponistiem, kas tika aicināti rakstīt jaundarbus par saules tematiku.

Arī Pēteris Vasks (1946) koncertā pārstāvēts ar diviem darbiem – «Lord, open our eyes» («Kungs, atver mūsu acis») un «The Fruit of Silence» («Klusuma auglis»). Abu darbu pamatā ir Mātes Terēzes lūgšanu teksti.

Rīgas festivāls notiks no 30.maija līdz 20.jūnijam Rīgā un Jūrmalā. Festivālu atbalsta Rīgas dome.

Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas «Biļešu paradīzes» kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu