Inga Šļubovska un Ilona Birģele atklās koncertu ciklu «Dziesmas par laimi...»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

31. maijā, plkst.15 Jelgavas Sv.Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks ērģelnieces Ilonas Birģeles un Latvijas Nacionālās operas solistes Ingas Šļubovskas koncerta cikla «Dziesmas par laimi…» pirmais koncerts, informēja Latvijas Komponistu savienības pārstāve Sabīne Branta.

Koncertos skanēs tikai latviešu komponistu radītās vokālās dziesmas no 19.gadsimta līdz mūsdienām. Kā norādīja Branta, atskaņotās kompozīcijas atklās, cik daudz patiesa dziļuma, skaistuma un vērtību glabā pašmāju komponistu ērģeļmūzika un dziesmas.

Komponistes Indras Rišes cikls «Dziesmas par laimi» soprānam un ērģelēm pasaules pirmatskaņojumu piedzīvoja 2014. gadā. Pēc Brantas teiktā, smalka un niansēta reģistru izvēle kompozīcijās atklāj instrumenta daudzveidību un krāšņumu saspēlē ar balsi. Cikls tapis, īpaši godinot dzejnieku Jāni Raini 150. gadskārtā.

Ērģelniece Birģele regulāri muzicē Rīgas Doma baznīcā, atskaņojot solo programmas, kā arī sadarbojas ar talantīgiem mūziķiem Latvijā un ārpus tās. Viņa ir sniegusi koncertus Lietuvā, Igaunijā, Zviedrijā, Holandē, Krievijā, Vācijā un Šveicē. Birģele ir piedalījusies starptautiskos ērģeļmūzikas konkursos un festivālos. Viens no pēdējiem nozīmīgākajiem bija starptautiskais ērģeļu un kamermūzikas festivāls «Skaņas Visums» 2014.gada novembrī Irkutskā, Sibīrijā, kurā ērģelniece atskaņoja Lūcijas Garūtas, Paula Dambja, Pētera Vaska, Aivara Kalēja un Riharda Dubras skaņdarbus.

Šļubovska ir absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, iegūstot maģistra grādu profesores Anitas Garančas klasē. Dziedātāja piedalījusies Tallinas baroka mūzikas festivālā, festivālā «Musica Sacra» Lietuvā, Siguldas Opermūzikas festivālā, Latvijas Opermūzikas svētkos Jūrmalā. Šļubovska ir Starptautisko operdziedātāju meistarkursu Bēskovā, Vācijā, publikas simpātiju balvas ieguvēja 2002. gadā un Starptautiskā dziedātāju un pianistu koncertmeistaru konkursa Viļņā 2.vietas laureāte 2005. gadā. 2009. gadā viņa kļuvusi par Starptautiskā vokālistu konkursa Pasavā finālisti un «Latvijas Gāzes» Gada balvas laureāti nominācijā «Labākā operas soliste». Šļubovska nominēta «Lielajai mūzikas balvai 2009» kategorijā «Gada debija». 2010. gadā dziedātāja kļuvusi par finālisti un saņēmusi žūrijas speciālbalvu «Hariclea Darclee» vokālistu konkursā Brailā, Rumānijā.

Koncerta cikla «Dziesmas par laimi…» norise iecerēta arī Ogres evaņģēliski luteriskajā baznīcā 8.augustā plkst.17 un Kuldīgas Sv.Katrīnas evaņģēliski luteriskajā baznīcā 22.augustā plkst.18.

Ieeja koncertos būs par ziedojumiem dievnamiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu