Muzikologs: Pekinas Nacionālās operas viesizrāde būs īpaša

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pekinas Nacionālās operas viesizrāde «Jan ģimenes varones» būs ar cīņas mākslu un akrobātiku, medijiem sacīja mūzikas vēstures profesors, muzikologs Boriss Avramecs. Viesizrāde norisināsies 1. jūnijā Latvijas Nacionālajā operā Rīgas festivāla ietvaros. «Būs dinamika, dziedāšana, pantomīma, runāšana, bet būs arī cīņu māksla un akrobātika, kas mūsu operā nav,» uzsvēra Avramecs.

Komentējot to, vai viesizrādes dalībnieki spēs saprast tik atšķirīgās kultūras mākslu, Avramecs norādīja, ka tas būšot diezgan sarežģīti, jo ķīniešu māksla balstās uz simboliskām sistēmām pat vissīkākajās detaļās, tostarp krāsās, tērpos, grimēšanas stilā, fiziognomikā jeb sejas vaibstu skaidrojumos.

Iestudējuma «Jan ģimenes varones» pamatā Senās Ķīnas leģenda, kas radusies 12. gadsimtā. Leģena stāsta par Jan dzimtu, kurā visi vīrieši iet bojā karā. Lai nosargātu savu zemi un atriebtu dzimtas vīriešu nāvi, ģimenes sievietes nolemj apvienoties un sakauj ienaidnieku.

Tāpat Rīgas festivāla laikā skanēs gruzīnu komponista Gijas Kančeli kinomūzika. Komentējot Kančeli mūziku, Latvijas Radio bigbenda vadītājs Māris Briežkalns uzsvēra, ka, lai kā aranžētu komponista darbus, tik un tā tiem cauri laužas gruzīnu mentalitāte. Briežkalns uzskata, ka «tas ir pats augstākais sasniegums, ja ieliek tautas gēnu mūzikā».

Savukārt koncertuzveduma «Tur, kur gars ar garu jūtās satiekas» režisore Rēzija Kalniņa par tematisko asi izvēlējusies Raiņa un Aspazijas saraksti, kas aptver 35 gadus abu dzejnieku mūžā. Vēstulēs pausto papildinās mūzika, kas iedvesmojusi dzejniekus, kā arī dziesmas, kurām par pamatu ņemta viņu dzeja.

Koncertuzveduma otrā daļa veltīta Raiņa lugai «Jāzeps un viņa brāļi», kurā varēs dzirdēt komponista Jura Karlsona komponēto skaņdarbu «Jāzepa vīzijas». Karlsons atzina, ka par šo skatuves darbu ir domājis jau aptuveni 30 gadus un tagad ir piepildījies viens no koponista sapņiem. Karlsons skaņdarbam esot iedvesmojies Ēģiptē.

Jau vēstīts, ka Rīgā un Jūrmalā no 30 .maija līdz 20. jūnijam notiks Rīgas festivāls.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu