Senās mūzikas festivālā «Gregoriskie dziedājumi un dūdas»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

XXI Starptautiskajā senās mūzikas festivālā 9. jūlijā Rīgas Domā notiks koncerts «Gregoriskie dziedājumi un dūdas,» informē «Latvijas koncertu» pārstāve Rinta Bružēvica. Klosteru psalmu dziedājumus un citas viduslaiku kompozīcijas atskaņos grupa «Schola Cantorum Riga» un dūdu spēles meistari Ieva Nīmane un Māris Jēkabsons.

«Viduslaiku mūziķi ļoti daudz dziedāja un tikpat daudz spēlēja, taču visai maz no tā visa pierakstīja. Tālab šis koncerts būs mūsu mēģinājums parādīt, cik liela loma jau viduslaiku mūzikā piederēja improvizācijai,» stāstīja viduslaiku mūzikas pētnieks, Rīgas Doma mūzikas direktors un Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas asociētais profesors Guntars Prānis.

Kā norādīja Bružēvica, Prāņa vadītās grupas «Schola Cantorum Riga» un dūdinieku izpildījumā Rīgas Doma velvēs skanošie klosteru psalmu dziedājumi un arī citi viduslaiku izauklētie skaņuraksti aizvedīs klausītājus senajā pasaulē, kura uzdod daudz mīklu. «Ticu, ka iegremdēšanās senlaicīgajās skaņās ļaus mums ko nojaust no tiem laikiem, kad ļaužu rīcībā nebija ne elektrības, ne citu mūsdienās pašsaprotamu lietu, toties bija dziļa, jūtīga un smalka mūzikas izpratne, kas ļāva izauklēt daudzus brīnišķīgus, tostarp ģeniālus, skaņdarbus,» uzsvēra Prānis.

Grupa «Schola Cantorum Riga» šogad svin 20 gadu jubileju.

Koncerta biļetes nopērkamas «Biļešu paradīzes» kasēs.

Kā ziņots, Starptautiskais senās mūzikas festivāls notiks no 8.jūlija līdz 11.jūlijam. Tas norisināsies jau 21.reizi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu