Rīgā «Philips» Simfoniskais orķestris un Trīna Rūbele

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Atzīmējot savas pastāvēšanas 85.gadadienu, 16. jūlijā «Lielajā ģildē» ar vienīgo koncertu Rīgā viesosies «Philips» Simfoniskais orķestris diriģenta Žila van Hesena vadībā, informēja koncerta rīkotāju pārstāve Inga Vasiļjeva. Koncerta programmā ir iekļauti tādi meistardarbi kā Gustava Mālera «Piektā simfonija», Heino Ellera simfoniskā poēma «Rītausma» un Fēliksa Mendelszona-Bartoldi «Vijoļkoncerts», ko izpildīs soliste Trīna Rūbele.

«Philips» Simfoniskais orķestris dibināts 1930. gadā kā uzņēmuma «Philips» darbinieku orķestris. Tajā spēlē mūziķi, kuru profesionālā ikdiena nesaistās ar muzicēšanu simfoniskajā orķestrī, bet gan ar mūzikas pedagogu darbu vai citu nodarbošanos. 85 gadu laikā orķestris ir izaudzis par vienu no Eiropas mērogā lielākajiem orķestriem, kas var mēroties spēkiem ar labākajiem profesionālajiem orķestriem Nīderlandē. Katru gadu orķestris iestudē vismaz piecas jaunas koncertprogrammas, regulāri koncertē labākajās Nīderlandes koncertzālēs, to vidū Amsterdamas «Concertgebouw», un viesojas Eiropā, Ķīnā, Taizemē, Brazīlijā un citur.

Rīgā orķestris viesojas pirmo reizi. Baltijas tūres laikā viņi sniegs koncertu Igaunijā diriģenta Nēmes Jarvi vadībā, bet Rīgā orķestris uzstāsies sava galvenā diriģenta van Hesena vadībā.

Viena no orķestra radošās izpausmes formām ir piedalīšanās dažādās meistarklasēs, kurās kolektīvs labprāt kļūst par starta platformu daudziem jauniem diriģentiem. Šogad, viesojoties Igaunijā, šādās meistarklasēs pie orķestra diriģenta pults stāsies arī topošais diriģents Artūrs Gailis.

Diriģents van Hesens guvis plašu starptautisku atzinību un apbalvojumus, strādājis ar orķestriem un operas namiem Itālijā, Francijā, Dānijā, Beļģijā, Lielbritānijā, Vācijā, Austrijā un citur. Nīderlandē strādājis ar Hāgas Filharmonisko orķestri un Roterdamas Filharmonisko orķestri. Viņš «Philips» Simfonisko orķestri diriģē kopš 1987.gada.

Vijolniece Rūbele nāk no Igaunijas. Viņa ieguvusi vairākas starptautiskās balvas Vācijā, Francijā, Itālijā, Rumānijā, bijusi soliste Tallinas Jaunatnes simfoniskajā orķestrī, Tallinas Kamerorķestrī, ansamblī «Collegium Consonante» Tallinā, Polijas Filharmoniskajā kamerorķestrī un citur.

Rūbeles interese par laikmetīgo mūziku rezultējās modernās mūzikas ansambļa «Neophon» izveidē 2011.gadā, un ansamblim veidojusies sadarbība ar tādiem mūziķiem un komponistiem kā Volfgangs Rīms, Pīters Ruzička un Jorgs Vidmans. 2015.gadā Rūbele kļuva par Igaunijas Nacionālā simfoniskā orķestra jauno koncertmeistari.

Rūbele spēlē vijoļmeistara Fransuā Pike 1820.gadā darinātu vijoli, ko viņa saņēmusi lietošanā ar fonda «Thomas J.C. and Angelika Matzen Foundation» gādību.

Koncertu organizē bezpeļņas organizācija «Muusikaühing La Nota». Biļetes nopērkamas visās «Biļešu servisa» kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu