Radio kora grupa Sv.Pētera baznīcā atskaņos Henrija Pērsela mūziku

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sv.Pētera baznīcā 10. jūlijā plkst. 22 izskanēs Senās mūzikas festivāla koncerts «Latvijas Radio koris. Henrijs Pērsels,» kurā tiks atskaņota angļu klasiskās mūzikas dižākā pārstāvja Henrija Pērsela mūzika. Par to informēja «Latvijas koncertu» pārstāve Rinta Bružēvica.

Koncertā piedalīsies Latvijas Radio kora grupa, soprāns Gunta Gelgote, klavesīniste Ieva Saliete, vijolnieks Raimonds Melderis, vijolniece Lāsma Meldere, altiste Zane Stafecka, «viola da gamba» spēlētājs Ainārs Paukšēns, kontrabasists Jurģis Klotiņš un teorbas spēlētājs Mārtiņš Garkevičs. Koncertu diriģēs Pēteris Vaickovskis.

Mēdz teikt, ka par angļu Orfeju dēvētais komponists Pērsels (1659-1695) angļu valodai devis mūzikas balsi. Angļu klasiskās mūzikas pārstāvis un nacionālās operas pamatlicējs, kurš radījis tādus darbus kā «Didona un Enejs,» «Feju karaliene,» «Karalis Artūrs» un «Vētra,» vēl zēna gados dziedājis Karaliskās kapelas korī, agrā jaunībā bijis karalisko instrumentu pārziņa palīgs, 18 gadu vecumā kļuvis par galma komponistu. No 1679.gada līdz 1682.gadam viņš bijis Vestminsteres abatijas ērģelnieks, bet no 1683.gada - viens no Karaliskās kapelas ērģelniekiem un karalisko instrumentu pārzinis. Mūziku rakstījis gan baznīcai un karaļa galmam, gan teātrim un publiskiem izrīkojumiem, gan paša priekam un izklaidei.

Senās mūzikas festivāla programmas centrā liktas Pērsela kompozīcijas, kurās iezīmējas viņa rokraksta labākās īpašības: izteiksmīga melodika, prasmīga dramaturģija, drosmīgi novatoriski meklējumi un izcila polifonijas meistarība. Pēc karaļnama pasūtinājuma rakstītie darbi tapuši dažādiem notikumiem: laulību ceremonijām un citiem svinīgiem notikumiem, uzvarām un arī sēru brīžiem.

Jau ziņots, ka Senās mūzikas festivāls notiks no 8. jūlija līdz 11. jūlijam. Koncertuzveduma biļetes nopērkamas «Biļešu paradīzes» kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu