Klajā nācis Andra Dzenīša autordisks «E(GO)»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Mūzikas informācijas centrs laidis klajā komponista Andra Dzenīša pirmo autordisku «E(GO)», informē centra pārstāve Santa Bušs. Raksturojot izlasē iekļautos darbus, komponists atklāj: «Šie darbi ir bākas, ceļa zīmes, pagrieziena punkti manā pēdējo gadu radošajā darbā. Manas kompozīcijas ir cēloņsakarību ķēdes posmi. Tās ir autobiogrāfiskas. Mentālā līmenī un tikai. Noteikta dzīves laika nogriežņa sajūtu vērojums un dokumentācija.»

Dzenīša darbi ir ne vien būtiska Latvijas koncertdzīves sastāvdaļa, tie guvuši arī plašu starptautisku rezonansi un regulāri skan nozīmīgos laikmetīgās mūzikas festivālos daudzviet pasaulē.

Raksturojot diskā iekļautos darbus, komponists saka: «Ir bezvārdu un beznosacījumu dabas ainavas - «Prelūdija. Gaisma» un «Poslūdija. Ledus» - dabas spēka un skaistuma vīzijas bez cilvēka klātbūtnes. Ir savu zemapziņas dzīļu procesu fiksācija meditācijas procesā stīgu kvartetā «Trataka. Point noir«. Ir vienotības meklējumi dažādās mūsu sašķeltās zemeslodes kultūrās kompozīcijā korim «Om, Lux Aeterna«. Vai gan vēdiskā «Param Jyoti» mantra nevēsta tieši to pašu, ko kristīgais «Lux Aeterna» teksts? Ir arī egocentrisma un vienotības vērojumi saksofona koncertā «E(GO),» cīņā un konkurencē meklējot neesošu izeju. Mana izeja ir konceptuāls vienotības meklējums. Egocentrisma izstumšana. E-GO - aizej, saplūsti, savienojies! Vai gan ego dominance nav pilnīgi visu problēmu cēlonis ar neiedomājami graujošām sekām?»

«E(GO)»
«E(GO)» Foto: Publicitātes foto

Dzenītis norāda, ka «bākas, ceļa zīmes ir ne tikai šie darbi, bet arī to atskaņotāji. Personības, kurām esmu pateicīgs, ka esmu viņus saticis, no viņiem mācījies, guvis iedvesmu. Esmu laimīgs, ka, pateicoties viņiem, mana mūzika dzīvo».

Dzenīša mūziku diskā atskaņo saksofonists Arvīds Kazlausks, «Sinfonietta Rīga» un diriģents Normunds Šnē, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un Kaizerslauternas-Zārbrikenes Vācu Radio simfoniskais orķestris Karela Marka Šišona vadībā, kā arī Silēzijas stīgu kvartets un Latvijas Radio koris Sigvarda Kļavas vadībā.

Dzenīša autordisks «E(GO)» tirdzniecībā pieejams Rīgā, veikalos «Musica Baltica», «Randoms» un «Upe».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu