Zalcburgas festivālā izrāda Mocarta pusaudža gadu rokrakstu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskais Mocarta fonds izlicis apskatei austriešu klasicisma komponista Volfganga Amadeja Mocarta pusaudža gados pierakstītas notis.

12 lappuses garajā manuskriptā Mocarts ar roku pierakstījis itāļu komponista Eudžēnio di Linjvilla versiju par «Stabat Mater».

Rokraksts izstādīts Zalcburgas festivālā.

Eksperti noteikuši, ka manuskripts tapis 1773.gadā, kad Mocarts bija 17 gadus vecs. Savus komentārus uz tā atstājis Mocarta tēvs Leopolds.

Starptautiskais Mocarta fonds iegādājās notis «Sotheby's» izsolē par 237 000 eiro.

«Tas ir starp ievērojamākajiem rokrakstiem no Mocarta koncentrētajām mācībām Zalcburgā no 1772. līdz 1774. gadam,» norāda izsoļu nams. «Visticamāk, Mocarts uzzināja par skaņdarbu 1770. gada aprīlī, kad Florencē tikās ar komponistu. Tas bija viņa pirmais ceļojums uz Itāliju.»

Leopolds Mocarts raksturoja di Linjvillu kā «lielāko kontrapunkta ekspertu visā Itālijā». Tēvs lika dēlam spēlēt vissarežģītākos skaņdarbus, ar kuriem Mocarts viegli tika galā, uzsver «Sotheby's».

Starptautiskajam Mocarta fondam pieder lielākā daļa zināmo Mocarta rokrakstu. Fonds norādīja, ka par kolekcijas jaunāko papildinājumu esot jāpateicas ziedojumiem.

«Lielākā daļa Mocarta rokrakstu ir sabiedrībai pieejamās kolekcijās. Taču nedaudzi manuskripti joprojām nav pieejami ekspertiem,» sacīja fonda pārstāvis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu