Rudens kamermūzikas festivālā pirmatskaņojumi pasaulslavenu mūziķu izpildījumā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Rudens kamermūzikas festivālā, kas no 18. septembra līdz 16. oktobrim notiks Rīgā, Jūrmalā, Daugavpilī, Ventspilī un Rēzeknē, skanēs Vīnes klasiķu skaņdarbi, meditatīva klaviermūzika, latviešu komponistu kamermūzika un pirmatskaņojumi pasaulslavenu mūziķu izpildījumā. Kā informē «Latvijas koncertu» sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica, festivāls tiks atklāts 18. septembrī ar koncertu Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē. Tajā uzstāsies Spānijas mūzikas lepnums - «Cuarteto Casals», kas ieguvis pasaulē plašu atpazīstamību. Kvartets atskaņos Jozefa Haidna, Volfganga Amadeja Mocarta un Franča Šūberta mūziku.

Festivāla īpašais notikums gaidāms 26. septembrī, kad Rīgas Domā Latvijas Radio koris, «Sinfonietta Rīga», Igaunijas filharmonijas kamerkoris, Tallinas kamerorķestris, «Vox Clamantis» un solisti diriģenta Tenu Kaljustes vadībā atskaņos Arvo Perta mūzikas albumā «Adam's Lament» iekļauto programmu. Par šo ierakstu 2014. gada 26. janvārī mūziķi saņēma «Grammy» balvu. Koncerts Rīgas Domā notiks sadarbībā ar «Nargen» festivālu Igaunijā un ir iekļauts Borisa un Ināras Teterevu mākslas programmā «Tete-a-tete 2015».

Savukārt 1. oktobrī Dzintaru koncertzālē Antoņinas Suhanovas solokoncertā skanēs franču un krievu klaviermūzika. Jaunā pianiste plūkusi laurus starptautiski atzītos pianistu konkursos Francijā, Spānijā, Itālijā, Krievijā un Igaunijā.

3. oktobrī Spīķeru koncertzālē igauņu mūziķi Mihkels un Mari Pollas piedāvās Mocarta un Johannesa Brāmsa sonāšu vakaru. Viņus dzirdēt varēs arī Daugavpils Vienības namā 4. oktobrī.

Pēteris Vasks
Pēteris Vasks Foto: Publicitātes foto

Pianists Juris Žvikovs, pētīdams un atskaņodams amerikāņu brīvdomātāja un konceptuālista Džona Keidža mūziku, kļuvis par šī komponista skaņuraksta ekspertu. 7. oktobrī mākslas muzeja «Rīgas Birža» ātrijā viņš atskaņos Keidža neparasti veidoto sonāšu un interlūdiju ciklu. Īpašu atmosfēru radīs Roberta Rubīna veidotie gaismas objekti. 12. oktobrī koncerts notiks Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolā, savukārt 14. oktobrī tas izskanēs Ventspils kultūras centrā.

8. oktobrī Rīgas Sv.Jāņa baznīcā koncertēs ērģelniece Iveta Apkalna. Saspēlē ar «Sinfonietta Rīga» skanēs vācu baroka un neobaroka mūzika, kā arī viena no Baha neordinārajām agrīnajām fantāzijām.

9.oktobrī klausītājus gaidīs tikšanās ar Vācijā rezidējošo klavieru kvartetu «Et Arsis», kuru uz Latviju atvedusi radošā draudzība ar komponistu Pēteri Vasku. Mūziķi atskaņos Gustava Mālera, Johannesa Brāmsa un Vaska klavieru kvartetus.

15. oktobrī Dzintaru koncertzālē un 14. oktobrī Latgales vēstniecībā «Gors» uzstāsies izcili latviešu solisti, kas jau ilgāku laiku ir saistīti ar Apvienoto Karalisti, - pianists Reinis Zariņš, kurš pēc studijām Londonā darbojas kā brīvmākslinieks, vijolniece Eva Bindere, kura kopš 2012. gada spēlē britu orķestrī «Oxford PhiloMusica» un čelliste Kristīne Blaumane, kura ir čellu grupas koncertmeistare Londonas filharmoniskajā orķestrī. Koncerta programma būs stilistiski daudzveidīga - skanēs Toru Takemicu, Vaska, Ludviga van Bēthovena un Roberta Šūmaņa mūzika.

Rudens kamermūzikas festivāls noslēgsies 16. oktobrī Rīgas Sv.Jāņa baznīcā ar vairākiem pasaules pirmatskaņojumiem. Diriģents Kaspars Putniņš rosinājis trīs latviešu komponistus radīt mūziku ar 16. gadsimta Venēcijas skolai raksturīgo izpratni, kad par kori dēvēja jauktu dziedātāju un instrumentu grupu. Jaundarbus uzrakstījuši Ruta Paidere, Jānis Petraškevičs un Mārtiņš Viļums. Tos atskaņos Latvijas Radio kora grupa un «Sinfonietta Rīga».

Biļetes uz festivāla koncertiem nopērkamas «Biļešu paradīzes» kasēs.

Rudens kamermūzikas festivāla patrons ir komponists Pēteris Vasks.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu