Unikāls ceļojums laikā, gaismās un skaņās. LTV filma par Arvo Pertu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Piektdien, 4. septembrī plkst. 23:45 Latvijas Televīzija būs pirmā televīzija, kura demonstrēs jaunu dokumentālo filmu par igauņu komponistu Arvo Pertu un viņa sadarbību ar amerikāņu režisoru Robertu Vilsonu muzikālās performances «Ādama pasija» tapšanā. Nedēļu vēlāk, 11. septembrī pulksten 23:15, atzīmējot Arvo Perta 80 gadu jubileju, LTV1 demonstrēs arī pašu uzvedumu.

Muzikālās performances «Ādama pasija» tapšana» ir pirmā starptautiskā dokumentālā filma par Arvo Pertu – igauņu komponistu, kuru aptver mistikas un noslēpumainības aura. Ir fascinējoši, kā šim noslēgtajam cilvēkam gada garumā ik uz soļa ir sekojusi kamera. Gan Igaunijā, gan ceļojot uz Vāciju, Itāliju un Japānu, kur viņš saņēma prestižo «Praemium Imperiale» balvu mūzikas kategorijā. Filma atspoguļo arī Igaunijas dabas un apkārtnes atmosfēru, kas lieliski saspēlējas ar apgaismojumu uz ainavām uz skatuves, kur tiek uzvestas Perta muzikālās performances.

Unikālā performance «Ādama pasija» ir divu izcilu igauņu mākslinieku sadarbības auglis. Viens no tiem ir ekstravagantais komponists Arvo Perts, kuram sadarbojoties ar teātra radošo direktoru Robertu Vilsonu, ir radies unikāls ceļojums laikā, gaismās un skaņās.

Arvo Perta mūzika rada telpu, kas ļauj atbalsoties, atstājot vietu skatītāja iztēlei. «Es veidoju tādu telpas vidi, lai publika labāk dzirdētu mūziku. Mans darbs ir kā interpretācija. Tā nav režisora, autora vai izpildītāju atbildība. Par interpretāciju ir atbildīgs pats skatītājs,» tā par uzvedumu saka teātra direktors Roberts Vilsons. Viņš piebilst, ka Perta mūziku nav viegli vizualizēt. «Ādama pasijas uzvešanas procesā es visvairāk biju ieintriģēts ar apgaismojuma risinājumiem. Bez gaismas nepastāv telpa, līdz ar to ir svarīgi rast risinājumu, kur gaismas ir pārpārēm.» Muzikālais direktors un diriģents Tonu Kaljuste salīdzina «Ādama pasiju» ar ceļojumu, ko raksturo Perta mūzikas unikalitāte katrā performancē: «Šis uzvedums ir divu klusuma meistaru tikšanās. Viņiem sadarbojoties, ir tapis kas neparasts un skaņas izteiksmē teju trīsdimensionāls».

Darba muzikālais pamats sastāv no trim Perta darbiem: «Adam’s Lament», «Tabula rasa» un «Miserere», kuriem cauri skanēs komponista jaunais skaņdarbs «Sequentia». Tonu Kaljuste diriģē Igaunijas Filharmonijas kamerkori, Tallinas kamerorķestri un solistus. Leģendārā dejotāja un horeogrāfe Lusinda Čaildsa nodrošina izcilu performanci, piedaloties Mihalim Teofanum. «Ādama pasijā» kopā piedalās vairāk kā 30 igauņu aktieru un teātra studentu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu