«Arēnu» atklās ar elektroakustisko kameroperu «Marienglass»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No 14. oktobra līdz 6. novembrim Latvijā norisināsies 14. jaunās mūzikas festivāls «Arēna», kas tiks atklāts ar šveiciešu komponista Beata Gizina kameroperu «Marienglass». Festivāla atklāšanas programmā Rīgas Reformātu baznīcā pirmo reizi Latvijā klausītājiem tiks piedāvāts akustiski un vizuāli unikāls iestudējums «Marienglass», kas sacerēts pēc Franca Kafkas romāna «Pils» motīviem, informē festivāla rīkotāju pārstāvis Mārtiņš Pučka.

Elektroakustiskā kameropera «Marienglass» klausītājiem piedāvās oriģinālu klausīšanās un uztveres pieredzi. Neparasts būs gan mākslinieku un klausītāju izvietojums speciāli uzbūvētā akustiskā telpā, gan viņu savstarpējās attiecības, gan pats darba atskaņojums, kas vienlaicīgi notiks gan dzīvā, gan elektroniskā veidā, gan ierakstā, ko katrs klausītājs varēs dzirdēt speciāli izdalītās austiņās.

Elektroakustiskās kameroperas atskaņojumā 16. oktobrī un 17. oktobrī piedalīsies gan pats komponists Gizins, gan kontrtenors Havjērs Hāgens un aktieris Filips Boē no Šveices, gan arī virtuozais latviešu čellists Ēriks Kiršfelds.

Kameropera stāsta par uztveri. Romāna «Pils» galvenais varonis K. ir smalkjūtīgs un apmulsis. Ar tādu uztveri viņam nav viegli. Viņš realitāti uztver citādi nekā apkārtējie. K. ierodas ciematā, lai strādātu tur par zemes mērnieku, bet ciematā mērnieks nav gaidīts un sanāk, ka viņa ierašanās ir pārpratums. Ciematā neviens par to īpaši neuztraucas, taču K. tas ir eksistenciālas dabas pārbaudījums. Lai atrisinātu situāciju, viņš bez panākumiem izmisīgi meklē dzirdīgas ausis un sapratni blakus esošajā pilī. Bezcerīgajos pūliņos viņš arvien vairāk sapinas ciemata dzīves notikumu tīklos, arī tur paliek nesaprasts un kļūst arvien skumjāks.

Kameroperas uzbūve veidota tā, ka stāsts netiek pārstāstīts, bet tiek izdzīvots K. apjukums. Operā izmantoti seši romāna fragmenti. Visiem skatītājiem būs austiņas, kas ļaus katram uztvert un sajust šīs emocijas personīgi. Uzveduma laikā vienlaikus skanēs gan ieraksti, gan mūziķu dzīvais izpildījums. Reālā un ierakstītā skaņa saplūdīs kopā, akustiski pārklājoties trīsdimensionālā telpā. Īpaši izstrādātas akustiskās sistēmas un skatuves iekārtojums padara to tehniski iespējamu.

Uzveduma laikā daļa publikas guļ skatuves vidū, bet pārējie sēž visapkārt. Guļošie nonāk intīmā, neaizsargātā K. situācijā, savukārt apkārt sēdošie ir kā ciema iedzīvotāji, kas visam seko līdzi. 80 minūšu ilgās operas laikā virs guļošās publikas daļas pakāpeniski nolaižas puscaurspīdīgs jumts, izveidojot gandrīz noslēgtu telpu. Tādējādi publika piedzīvo K. izolāciju no ārpasaules burtiski - telpiski mākslinieciskā veidā, stāstīja Pučka.

Šogad jaunās mūzikas festivāla «Arēna» moto ir «Saklausi nākotni!», kas ietver sevī galveno festivāla ideju un mērķi - rādīt mūsdienu mūzikas dažādību visā tās krāšņumā, veicinot jaunas mūzikas tapšanu, atskaņošanu un dokumentēšanu. Šogad klausītājiem Rīgā, Siguldā un Liepājā tiks piedāvātas desmit laikmetīgās mūzikas un mākslas programmas akustiski un vizuāli neparastos risinājumos. Bez elektroakustiskās kameroperas «Marienglass» festivāla apmeklētājiem tiks piedāvāts arī Latvijas Radio kora projekts «Canto 33», franču komponista Fransuā Sarāna muzikālas performances «No say No way» pasaules pirmatskaņojums, ansamblis «Mise-en» ar programmu «Amerikāņu TV reklāmas. Post-minimālisma pirmatskaņojumi», Austrijas un Itālijas ģitāras un perkusiju duets «El Cimarron Duo» ar programmu «Kontrapunkts. Utopiskie dialogi», latviešu un šveiciešu folkloras un mūsdienu mūzikas improvizācijas koncerti «No Alpiem līdz Gaiziņam», kā arī Turcijas slavenākā dziedātāja Mustafa Doana Dikmena viesošanās koncertlekcijā par Tuvo Austrumu un Rietumeiropas mūzikas saskares punktiem «Saknes nākotnē».

Pirmo reizi festivāla vēsturē, šogad būs īpaša programma arī bērniem «Meža dziesmas», savukārt komponiste Marina Gribinčika vadīs instrumentu darināšanas meistarklases.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu