Latvijā Lielbritānijas Kārlailas katedrāles koris

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pirmo reizi Latvijā viesosies Lielbritānijas Kārlailas katedrāles koris, informē koncertturnejas organizatori «Baltic Breeze Travel». Koris 26. oktobrī uzstāsies Sv.Jāņa baznīcā Rīgā, 27. oktobrī - Siguldas Luterāņu baznīcā, 28. oktobrī - Svētā Pestītāja Anglikāņu baznīcā Rīgā. Ieeja koncertos būs bez maksas, ar ielūgumiem.

Koncertos Rīgā un Siguldā skanēs atšķirīgas programmas, tomēr to pamatu veidos tādas kopozīcijas kā «Rejoice in the Lord Always», «Salvator mundi» (Tomass Talliss), «Magnificat» (Deivids Bevans), «Jesus Christ», «The Apple Tree» (Elizabete Postona), «Abendlied» (Jozefs Reinbergers), «Pie Jesu» (Džons Raters), «Set Meas a Seal» (Viljams Voltons), «Ave maris stella» (Džeimss Makmilans), «Sicut cervus» (Dž.P. da Palestrina), kā arī atsevišķu ērģeļu solo skaņdarbi.

Uz koncertu Sv.Jāņa baznīcā Rīgā ielūgumus iespējams saņemt visās «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās, bet uz koncertu Siguldas Luterāņu baznīcā un Svētā Pestītāja Anglikāņu baznīcā Rīgā ieeja būs brīva, bez ielūgumiem.

Kārlailas katedrāles kora pirmsākumi meklējami 1545. gadā, kad, ceļot jauno katedrāli, tika apstiprināti statūti, kas paredzēja dievnamā nodarbināt sešus koristus, «zēnus ar skanīgām balsīm un labām dziedāšanas iemaņām». Tagad korī dzied līdz sešpadsmit zēniem, tāds pats skaits meiteņu un seši pastāvīgi pieaugušie koristi, kuru rindas vajadzības gadījumā papildina kora stipendiāti. Līdz 1935. gadam korī dziedāja tikai katedrāles kora skolas audzēkņi, bet mūsdienās korim pievienojas arī citi vispārizglītojošo skolu audzēkņi. Abas koristu grupas – zēnu un meitieņu - katedrālē uzstājas pārmaiņus, bet īpašos gadījumos, piemēram, Ziemassvētkos un Lieldienās, zēni un meitenes dzied kopā. Pēdējos gados koris ar panākumiem uzstājies Portugālē, Francijā, Ungārijā, Vācijā, Īrijā, Norvēģijā, Polijā un ASV. Koris dziedājis arī tiešajā vesperu translācijā BBC Radio 3 programmā «Choral Evensong» un ierakstījis četrus albumus.

Kora muzikālais vadītājs ir Džeremijs Sūters, kas ir Kārlailas katedrāles muzikālais direktors kopš 1991. gada. Sūters ieguvis muzikālo izglītību Oksfordas Universitātē, Karaliskajā mūzikas koledžā un Pensilvānijas Universitātē. 1997. gadā pēc viņa iniciatīvas izveidots Kārlailas katedrāles jauniešu koris. Atzinīgi vērtējot Sūtera darbu Kārlailas katedrālē, viņam 2009.gadā piešķirts Baznīcas mūziķu ģildes goda biedra tituls, bet 2010. gadā – Karaliskās baznīcas mūzikas skolas goda grāds. Sūters ir arī viens no Kārlailas Vasaras mūzikas festivāla dibinātājiem un tā mākslinieciskais vadītājs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu