«Arēnā» izcili Latvijas un Šveices folkloras mūzikas interpreti

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šīgada Jaunās mūzikas festivālā «Arēna», līdztekus dažādiem mūsdienu un klasiskās mūzikas atskaņojumiem būs iespējas baudīt arī folkloras mūsdienu interpretācijas. 27. oktobrī kultūras pilī «Ziemeļblāzma», 28. oktobrī «Hotel Promenade», Liepājā un 31. oktobrī koncertzālē «Baltais flīģelis», Siguldā uzstāsies atzītais latviešu etnomuzikologs, komponists un mūziķis Valdis Muktupāvels kopā ar šveiciešu komponisti un vijolnieci Helēnu Vinkelmani. Viņu izpildījumā dzirdēsim latviešu un šveiciešu tradicionālās un mūsdienu mūzikas iprovizācijas savdabīgā muzikālā dialogā.

Runājot par gaidāmā koncerta programmu abi mākslinieki uzsver, ka viņu muzikālā sadarbība ir atklājusi pārsteidzošas līdzības abu tautu vēsturiskajā muzikālajā mantojumā, mūsu folklora un tautas mūzika ir daudz tuvāka nekā sākotnēji tas varētu likties. To būs iespējams piedzīvot arī koncerta apmeklētājiem - stāstos, dziesmās un šveiciešu un latviešu tautas deju mūzikas atskaņojumos – gan klausoties gadsimtiem senās, arhaiskās melodijās, gan baudot mūsdienīgas interpretācijas un improvizācijas, kas taps turpat uz skatuves, klausītāju klātbūtnē.

Šveiciešu komponiste un vijolniece Helēna Vinkelmane, gatavojoties koncertam uzsver, ka viņai ir īpašs prieks dalīties ar savas šveiciešu tautas mūzikas dārgumiem. Viņa ir viena no retajiem talantiem, kas vienlīdz augstvērtīgi sevi pierādījusi gan kā instrumentāliste, gan kā skaņrade. Viņa aktīvi koncertē kā soliste un kamermūziķe, regulāri uzstājas dažādos festivālos. Vinkelmane ir Lucernas Festivāla orķestra dibinātājsastāva mūziķe un 2011. gadā kļuva par kameransambļa Camerata variabile Basel māksliniecisko vadītāju. Vinkelmanes aktīvajā repertuārā ir vairāk nekā 350 darbu, tomēr īpaši viņa iecienījusi brīvu improvizāciju, daudzus gadus muzicējot kopā ar slaveno šveiciešu folkmūziķi Noldi Alderu (Noldi Alder). Šo pieredzi Vinkelmane prot izmantot, rakstot arī savus opusus, kuros jūtama dažādu mūzikas stilu ietekme. Vinkelmane viesojusies Latvijā jau iepriekšējos gados un ir pazīstama arī «ARĒNAS» klausītājiem, bet šogad viņu sastapt varēsim divās programmās: CANTO 33 un «No Gaiziņa līdz Alpiem».

Valdis Muktupāvels (1958) ir latviešu zinātnieks, etnomuzikologs, komponists un mūziķis. Viņa kompetences jomā ir Latvijas un Baltijas tradicionālā un mūsdienu mūzikas kultūra - vēsture, tradīcijas, mūzikas instrumenti, Baltijas reliģijas un identitātes jautājumi. Absolvējis Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijas Kultūras un mākslas zinātņu fakultāti un Latvijas Valsts universitātes Ķīmijas fakultāti. Mākslas doktors, etnomuzikoļoģijas asociētais profesors LU, Latvijas Universitātes Filoloģijas un mākslas zinātņu fakultātes Letonikas un baltistikas nodaļas vadītājs, par savu darbu saņēmis vairākus nozīmīgus apbalvojumus - Lielo folkloras gada balvu (2003, 2004), Lietuvas Dižkunigaiša Ģedimina 5. pakāpes ordeni (2001), Biedrības Norden Latvijā gada balvu «Ar sirdi ziemeļos» (1999). Lasījis lekcijas un pasniedzis kursus ārzemju augstskolās un pētniecības iestādēs Helsinkos, Oslo, Glāzgovā, Edinburgā, Klaipēdā, prāgā, Greifsvaldē, Kauņā un citur. Kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem uzstājas kā tautas mūzikas dziedātājs, spēlē kokli, dūdas un citus tradicionālos instrumentus. Ar koncertiem viesojies ne tikai Eiropā, bet arī Ziemeļamerikā, Indijā, Japānā un Austrālijā. Sacer kora, instrumentālo un filmu mūziku.

No 14. oktobra līdz 6. novembrim Latvijā jau četrpadsmito reizi norisināsies Jaunās mūzikas festivāls «Arēna». Šogad klausītājiem Rīgā, Siguldā un Liepājā tiks piedāvātas desmit laikmetīgās mūzikas un mākslas programmas akustiski un vizuāli neparastos risinājumos – elektroakustiskā kameropera «Marienglass», Latvijas Radio kora projekts «Canto 33», franču komponista Fransuā Sarāna muzikālas performances «No Say No Way» pasaules pirmatskaņojums, ansamblis «Mise-en» ar programmu «Amerikāņu TV reklāmas. Post-minimālisma pirmatskaņojumi», ģitāras un perkusiju duets «El Cimarron Duo» (Austrija/Itālija) ar programmu «Kontrapunkts. Utopiskie dialogi», latviešu un šveiciešu folkloras un mūsdienu mūzikas improvizācijas koncerti «No Alpiem līdz Gaiziņam», kā arī Turcijas slavenākā dziedātāja Mustafa Doana Dikmena viesošanās koncertlekcijā par Tuvo Austrumu un Rietumeiropas mūzikas saskares punktiem - «Saknes nākotnē».

Pirmo reizi jaunās mūzikas festivāla «Arēna» vēsturē, šogad būs īpaša programma arī bērniem «Meža dziesmas», savukārt komponiste Marina Gribinčika vadīs instrumentu darināšanas meistarklases.

Koncerta biļetes Biļešu paradīzes kasēs www.bilesuparadize.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu