Mocarts diriģenta Jozefa Valniga interpretācijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

13. februārī plkst. 16 JVLMA Lielajā zālē JVLMA Simfoniskais orķestris un austriešu diriģents, viens no augstākā līmeņa Mocarta mūzikas ekspertiem, Jozefs Valnigs /Josef Wallnig/ aicina klausītājus uz dzirkstošu Volfganga Amadeja Mocarta mūzikas koncertu «Zalcburga. Mocarts. Rīga.»

Kopā ar orķestri, izturot īpašu konkursu, muzicēs divas jaunās solistes – flautiste Vita Rozēna un dziedātāja Laura Teivāne /soprāns/. Taču vislielākais gods un prieks Mūzikas akadēmijai ir piedāvāt simfoniskās mūzikas koncertu, kurā mūsu orķestri vadīs viesdiriģents – Zalcburgas Mozarteum universitātes profesors, Mocarta interpretācijas institūta izveidotājs, perfekts Mocarta mūzikas pazinējs - Jozefs Valnigs.

Koncerta programma jūsmīgi aizskars ikviena klausītāja domas un sajūtas, radot lieliskas mūzikas baudījumu, jo labākajās klasicisma tradīcijās izskanēs 18. gadsimta lielākā dižgara Volfganga Amadeja Mocarta gan tik labi pazīstamie, gan vienlaicīgi arī ne tik labi pazīstamie darbi – 32. simfonija; Otrais koncerts flautai ar orķestri Re mažorā; Rečitatīvs un ārija soprānam ar orķestri nr. 38. Bella mia fiamma, addio... Resta o cara un 40. simfonija sol minorā.

Spožums un posts – tā franču romānu rakstnieks un dramaturgs Onorē de Balzaks teicis par V. A. Mocartu. Pasaulē iemīļotais un pazīstamais komponists izceļas ne tikai ar savu talantu un spēju izpausties visdažādākajos mūzikas žanros, bet arī suģestējošās personības spēku. Klausoties viņa mūziku ir sajūta, ka to sacerējis absolūti laimīgs cilvēks, kurš katrā no saviem darbiem centies izgaismot kādu dvēseli uzmundrinošu prieka sajūtu. Ja arī Mocarta mūzikā parādās noslēpumaini tumšas noskaņas, skaņdarba nobeigumā tās vienmēr izlīdzinās. Iespējams, tieši tādēļ mēs tik labprāt klausāmies Mocarta mūziku, kas atšķirībā no vārdiem, spēj izstāstīt tik daudzus dzīvi apliecinošus stāstus, kas saprotami ir ikvienam klausītājam jau divus ar pus gadsimtus.

Biļetes iepriekšpārdošanā Biļešu Paradīzes kasēs, www.bilesuparadize.lv vai stundu pirms koncerta norises vietā. Biļetes cena – 5 €; pensionāriem, studentiem un skolēniem, uzrādot apliecības – 4 €.

Mazliet par diriģentu un solistēm

Jozefs Valnigs (Josef Wallnig, Austrija) dzimis Zalcburgā, studējis Mozarteum Mūzikas akadēmijā, vēlākajā Mozarteum universitātē, diriģēšanu pie ievērojamā diriģenta Hansa Svarovska /Hans Swarovsky/. Papildinājis profesionālās prasmes Romā pie maestro Franko Ferara /Franco Ferrara./ Ilgstoši bijis Karla Bēma /Karl Böhm/ asistents Zalcburgas Festivālā, repetitors Vīnes Valsts operā, diriģents vairākos Vācijas operas namos un Zalcburgas operā.

Kopš 1980. gada operas interpretācijas profesors Mozarteum universitātē Zalcburgā, ilgstoši bijis Operas katedras vadītājs un prorektors. Mocarta interpretācijas institūta izveidotājs Mozarteum Universitātē. Regulāri viesojas ar meistarklasēm un kā viesdiriģents Vācijā, Itālijā, Lietuvā, ASV, Krievijā, Japānā, Ēģiptē un citviet. Piedalās pasaules nozīmīgāko konkursu žūrijās, tādās kā ARD Minhenē, Mocarta Vokālistu konkurss Japānā u.c. Ensemble 17 mākslinieciskais vadītājs. Kopš 2008. gada Goda profesors Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijā. 2010. gadā saņēmis augstāko apbalvojumu Austrijā - 1. pakāpes Austriešu krustu par īpašiem nopelniem zinātnē un mākslā.

Soprāns Laura Teivāne šobrīd studē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistrantūrā docentes Zigrīdas Krīgeres vokālajā klasē. Pirmās operu lomas Laura atveidojusi JVLMA Operstudijā Figaro, kopā ar Akadēmijas simfonisko orķestri un kori atskaņojusi arī soprāna partiju G. Doniceti Rekviēmā, azerbaidžāņu diriģenta Jalčina Adigezalova mākslinieciskajā vadībā. Kopā ar Latvijas Nacionālās operas orķestri, Latvijas Universitātes pūtēju orķestri un Liepājas Simfonisko orķestri Laura koncertējusi Somijā, Lietuvā un daudzviet Latvijā. Viņa piedalījusies Džojas Mammenas, Tamāras Novičenko, Aksela Everaerta un Andreasa Baumana meistarklasēs. Laura veiksmīgi startējusi arī vairākos starptautiskos vokālistu konkursos.

Flautiste Vita Rozēna ir beigusi Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolu Silvas Krašauskas-Krauzes flautas klasē, absolvējusi Latvijas Mūzikas akadēmiju docentes Ilonas Meijas vadībā, un pašlaik studē maģistrantūrā emeritētā profesora Viļņa Strautiņa klasē. Savu izglītību Vita papildinājusi ERASMUS studijās Itālijā pie profesores Danielas Troiani, Luksemburgā pie flautista Karlo Jana un Vīnes Vasaras akadēmijā, kā arī neskaitāmās meistarklasēs gan Latvijā, gan citās valstīts. Dažādu orķestru sastāvos Vita koncertējusi Anglijā, Īrijā, Austrijā, Vācijā, Turcijā, Nīderlandē un daudzviet Latvijā. Pašlaik Vita Rozēna ir Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķe.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu