JVLMA notiks otrais mūsdienu mūzikas festivāls «deciBels»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes/Kaspars Teilāns

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) no 16. februāra līdz 20. februārim norisināsies otrais mūsdienu mūzikas festivāls «deciBels», ļaujot paraudzīties uz mūsdienu mūzikas aktivitātēm akadēmijā un ārpus tās iespējami plašākā kontekstā.

Kā informē JVLMA Koncertdaļas vadītāja Jana Lāce, «deciBels», kura idejas autors un mākslinieciskais vadītājs ir komponists un JVLMA docents Rolands Kronlaks, jau guvis ievērību gan klausītāju, gan arī JVLMA studentu vidū, kļūstot par sava veida muzikālo laboratoriju, kur satiekas mūziķi, kas citos apstākļos nesatiktos, un atskaņo mūziku, kas iepazīta, pateicoties tieši šim festivālam.

Šogad festivāls piedāvās septiņus dažādu mūzikas žanru koncertus, sniedzot iespēju uzzināt mūsdienu mūzikas aktualitātes un tendences kā Latvijā, tā ārzemēs. Festivāla radošajā procesā iesaistīsies arī jauns partneris - Latvijas Kultūras koledžas gaismas dizaina studenti, kuri gaismu mākslinieka Egīla Kupča virsvadībā veidos koncertu gaismu režijas.

Viens no šī festivāla vienojošiem aspektiem ir cilpu jeb «loop» tehnikas pielietojums, ar kura dažādām izpausmēm klausītāji tiks iepazīstināti pirmajos divos koncertos.

Atklāšanas koncerts «Loops» izskanēs 16. februārī plkst.19 JVLMA Lielajā zālē.

Tā centrā būs virtuoza un izsmalcināta laikmetīgā kamermūzika, kuru atskaņos solisti, jau augstu novērtētie akadēmijas studenti - vibrofonists Guntars Freibergs, flautiste Nadīna Zapacka, pianists Rihards Plešanovs, vijolnieks Aleksejs Bahirs u.c. Skaņdarbu autori ir izcilie mūsdienu mūzikas autori Tomass Adess, Jespers Nordīns un Filips Irels, kura skaņdarbi no cikla «Loops» tiek iekļauti prestižos starptautiskos konkursos kā obligātie darbi un ir liels izaicinājums visprasmīgākajiem mūziķiem. Koncertā būs iespēja dzirdēt arī 2015.gada Pētera Vaska fonda jaundarbu konkursā uzvarējušo Lindas Leimanes skaņdarbu «Mémoire Involontaire», kā arī Armanda Aleksandraviča «Megprobalom», kas radies folkloras ekspedīcijas iespaidos Ungārijā un Austrijā.

17. februārī plkst.19 JVLMA Lielajā zālē un 19. februārī plkst.18 Saldus mūzikas un mākslas skolā uzstāsies festivāla viesis, saksofonists Klauss Gēzings no Itālijas un Vācijas. Mūziķis ir vairāku starptautisko konkursu laureāts un viens no pieprasītākajiem skatuves partneriem kā džeza, tā akadēmiskās mūzikas žanros. Sevišķi būtu jāizceļ Gēzinga sadarbība ar pianistu Glauko Venīru un britu džeza mūzikas dīvu Normu Vinstoni, ar kuriem kopā izdoti trīs albumi ierakstu kompānijas «ECM» paspārnē. Koncerta nosaukums «reaLTime» un arī programmas lielākā daļa ir atsauce uz Gēzinga pirmo soloalbumu, kurš iznāca 2015.gadā un sakausē sevī improvizētās mūzikas, džeza un pasaules mūzikas ietekmes. Mūziķis savā priekšnesumā pielieto elektroniskās cilpu tehnoloģijas, atskaņojuma laikā vienu virs otras slāņojot melodijas un ritma līnijas - viss notiek reālā laikā, bez iepriekš ierakstītu un apstrādātu skaņu motīvu izmantošanas.

Koncertā skanēs arī komponista Riharda Zaļupes viens no jaunākajiem veikumiem - skaņdarbs saksofonu kvartetam, sitaminstrumentiem un elektronikai «Extension in Blur», kurā Gēzings kā soprāna saksofonists pievienosies Rīgas Saksofonu kvarteta mūziķiem un Zaļupem.

Festivālā «deciBels» nozīmīga vieta atvēlēta arī jauno komponistu daiļradei, ko būs iespējams dzirdēt divos koncertos -18. februārī plkst.19 JVLMA Lielajā zālē koncertā «Incognito», kad JVLMA jauktā kora un jauno diriģentu atskaņojumā izskanēs kompozīcijas katedras studentu jaundarbi korim un dažādiem mūzikas instrumentiem, kā arī 19.februārī plkst.18 koncertzālē «Ave Sol» koncertā «DD orķestris», kad Krista Auznieka, Aleksandraviča, Leonīda Lobreva, Džekina Pusona, Sergeja Istratija un Rūdolfa Macata mūziku atskaņos «Draugu un domubiedru orķestris» diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā. Šo koncertu organizē Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības koncertorganizācija «Ave Sol».

Pirmajā festivālā «deciBels» viens no apmeklētākajiem un publikas iemīļotākajiem koncertiem, ko augsti novērtēja arī mūzikas profesionāļi, bija džeza un etnomuzikoloģijas studentu sadarbības projekts, tāpēc arī šogad ārēji atšķirīgo, bet patiesībā ļoti līdzīgo specialitāšu studenti veidos jaunu koncertprogrammu, apvienojot tautas un džeza mūzikas elementus vienotā skaņu rakstā. Ar rezultātu klausītāji aicināti iepazīties 19. februārī plkst.20 JVLMA Lielajā zālē koncertā «Etno+Jazz vol.2».

Koncerts «Stimme» 20. februārī plkst.17 JVLMA Akmens zālē kļūs par festivāla izskaņu. Tajā būs dzirdama Annas Ķirses, Antona Safronova, Pētera Plakida un Andra Dzenīša vokālā kamermūzika, kā arī Evijas Skuķes un Ievas Epneres audiovizuālā kompozīcija «Aptumsums. Saule.» Programmu atskaņos soprāni Ilona Dzērve, Laima Lediņa un čelliste Undīne Balode.

Festivāla laikā notiks arī Gēzinga meistarklases - lekcija par mūzikas tehnoloģiju pielietojumu 16.februārī plkst.14 JVLMA 319.auditorijā, meistarklase džeza saksofonā 16. februārī plkst.16 JVLMA 325. auditorijā un meistarklase klasiskajā saksofonā 18.februārī plkst10 JVLMA 205.auditorijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu