«Rīgas festivālā» klausītājus priecēs Budapeštas Festivāla orķestris

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šovasar «Rīgas festivāls» klausītājiem 8. jūnijā Lielajā ģildē piedāvās viena no pasaules desmit atzītākajiem simfoniskajiem orķestriem - Budapeštas Festivāla orķestra - koncertu, informēja «Latvijas koncertu» sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica. Budapeštas Festivāla orķestris tiek uzskatīts par ASV un Eiropas mūzikas festivālu goda viesi.

Viena no šā orķestra veiksmes atslēgām slēpjas orķestra mākslinieciskā vadītāja, galvenā diriģenta Ivana Fišera un mūziķu neparasti rafinētajā, jau vairāk nekā 30 gadu koptajā saspēlē. Visdažādāko laikmetu, tautu un tradīciju muzikālās pērles veidojušas šī kolektīva māksliniecisko seju, nozīmīgu vietu ierādot arī netradicionāliem mākslu projektiem. Budapeštas Festivāla orķestris bijis «Grammy» balvas nominantu vidū, kā arī ieguvis žurnāla «Gramophone» balvu.

Radošo dzīvi diriģents Fišers dala starp paša dibināto Budapeštas Festivāla orķestri un Berlīnes «Konzerthaus» simfonisko orķestri. Regulāri Fišera vadībā tiek iestudētas operas, kā arī viņš ir viens no tiem diriģentiem, kurš pievērsies kompozīcijai.

Rīgā gaidāmajā koncertā ungāru romantiķa Ferenca Lista Otro klavierkoncertu atskaņos pianists Dēnešs Vārjons, kurš ir Ferenca Lista un Šāndora Vereša balvu ieguvējs.

Ungāru komponists Lists bija spožs sava laika klaviervirtuozs. Otrā klavierkoncerta manuskriptā viņš ir ierakstījis - simfoniskais koncerts, norādot uz solista un orķestra lomu līdzvērtību apjomīgajā opusā.

Līdzās ungāru mūzikai koncertā varēs dzirdēt čehu tautiskā romantisma aizsācēja Antonīna Dvoržāka Astoto simfoniju un Igora Stravinska baletmūziku «Kāršu spēle».

Koncertā pie diriģenta pults būs orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Fišers.

Jau ziņots, ka «Rīgas festivāls» norisināsies no 27. maija līdz 18. jūnijam. Biļetes iepriekšpārdošanā uz festivāla koncertiem var iegādāties «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu