100 mūziķu no visa Baltijas reģiona meistarklasēs «Lielajā dzintarā»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No 9. līdz 16. aprīlim Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars» norit orķestra «Baltic Sea Philharmonic» meistarklašu cikls «BJFO akadēmijas laboratorija», kas noslēgsies ar svinīgu inaugurācijas tūres koncertu sestdien, 16.aprīlī pulksten 19, informē Elizabete Hartmane, SIA «Lielais Dzintars» Sabiedrisko attiecību speciāliste.

«Nedēļas garumā koncertzāle kļuvusi par simts iemītniekiem bagātāka, jo vairāk nekā desmit telpās aktīvi norit «Baltic Sea Philharmonic» komponēšanas un diriģēšanas nodarbības, individuālās un kolektīvās meistarklases, CD ierakstu sesijas, mēģinājumi, akadēmiskās nodarbības, fotosesijas un daudz citas aktivitātes,» ar mūziķu, pasniedzēju un pavadošā sastāva intensīvo grafiku iepazīstina koncertzāles «Lielais dzintars» producente un projekta koordinatore Ance Kolibere.

Orķestris apvieno mūziķus no desmit Baltijas jūras reģiona valstīm - Dānijas, Igaunijas, Krievijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Somijas, Vācijas un Zviedrijas, bet deviņi no «Baltic Sea Philharmonic» mūziķiem ir latvieši vai studē Latvijā.

«Manuprāt, šī ir viena no vai pat labākā koncertzāle visā Baltijas reģionā, tādēļ likumsakarīgi, ka akadēmija norit Liepājas «Lielajā dzintarā»,» par meistarklašu norises vietas izvēli stāsta «Baltic Sea Philharmonic» muzikālais direktors, pasaulslavenās diriģentu dinastijas atvase Kristjans Jervi.

Foto: Publicitātes foto

«Iedvesmojošākais šajā semināru ciklā, manuprāt, ir pavisam jaunais skatījums uz mūziku un dzīvi, uz to, kā orķestrantiem un cilvēkiem kopumā vajag vairāk atbrīvoties un nesaspringt par lietām, kur nav jāsaspringst. Tikai tā mēs varam pilnvērtīgi izdzīvot pasauli mums apkārt, izbaudīt mākslu un mūziku,» ar iespaidiem dalījās orķestra vijolniece no Latvijas Ilze Gagaine.

«Šis nav tikai orķestris. Tā ir vesela izglītības sistēma un pilnīgi jauns veids, kā būt vienotam ar savu instrumentu, saplūst ar mūziku un uzrunāt publiku. Mūsu orķestra spēles veidu es raksturotu ar četriem atslēgas vārdiem - skaņa, dvēsele, prāts un ķermenis,» akcentē Jervi.

«Šis ir Ziemeļvalstu orķestris, kas apvieno 10 Baltijas jūras reģiona valstis, un mēs esam kļuvuši par šī reģiona vēstnešiem visā pasaulē, jo ne tikai piekopjam jaunu pieeju mūzikai, bet veidojam platformu vides aizsardzībai un vēstām cilvēkiem, ka starp šī reģiona valstu ļaudīm nav atšķirību. Mēs visi esam vienoti. Mūzika vieno un vada mūsu kultūru pavisam citā līmenī. «Baltic Sea Philharmonic» ir kustība, kas parāda Baltijas reģiona vienotību. Ja vien savās domās varēsim pacelties pāri ikdienišķajām problēmām, kas šķir šī reģiona iedzīvotājus, mēs sasniegsim pavisam citu garīgo līmeni. Patiesībā mēs visi esam cilvēki, kas ikdienā sastopas ar tām pašām lietām. Robežas nepastāv,» ar orķestra filozofiju iepazīstina tā idejas pamatlicējs, harizmātiskais diriģents Kristjens Jervi.

Foto: Publicitātes foto

Kā iepriekš ziņots, 16. aprīļa koncertā «Baltijas jūras ainavas» 80 mūziķi no visām Baltijas jūras reģiona valstīm godinās komponistus un Baltijas jūras reģiona vidi, programmā izpildot Sibeliusa, Perta, Stravinska un Gelgotas skaņdarbus. Orķestrim tūrē pievienosies arī pasaulslavenais gruzīnu pianists Aleksandrs Toradze, kurš kā solists izpildīs Prokofjeva skaņdarbus.

«Baltic Sea Philharmonic» tūri «Baltijas jūras ainavas» 2016.gadā cauri Lietuvai, Latvijai, Igaunijai, Somijai un Krievijai atbalsta Gētes Institūts un Vācijas Federālā Ārlietu ministrija.

Atzīmējot koncerta mērķi - vērst uzmanību uz Baltijas jūras piesārņojuma problēmām - koncertzāle «Lielais dzintars» biļetes piedāvā par īpašu cenu 5, 7 un 9 eiro. Biļetes nopērkamas visās Biļešu paradīzes kasēs, koncertzāles Lielais dzintars Informācijas centrā un internetā www.bilesuparadize.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu