Putniņš aicina uz koncertu «Sakrālie dziedājumi»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Radio koris un diriģents Kaspars Putniņš aicina uz koncertu «Sakrālie dziedājumi» 7. maijā Sv. Jāņa baznīcā plkst. 19. Koncertā skanēs trīs dažādu laikmetu autoru – Roberta Šūmaņa, Paula Hindemita un Tomasa Adesa – skaņdarbi. Pie ērģelēm Ilze Reine.

Kaspars Putniņš: «Sakrālie dziedājumi jeb Canti Sacri ir svarīga Latvijas Radio kora platforma, kuras sērijas ietvaros jau vairākus gadus mēs piedāvājam Latvijas publikai maz vai nemaz atskaņotus liturģiskā satura skaņdarbus. Šoreiz programmai izraudzīti četri opusi, no kuriem divi ir ne tikai izcili romantisma un aizvadītā gadsimta modernisma paraugi, bet arī meistarīgi veidoti muzikālā kontrapunkta cikli.»

Roberta Šūmaņa dzīves pēdējos gados komponētā Missa Sacra komponista dzīves laikā tika atskaņota fragmentāri, taču šis ir viens no sava laika augstākajiem polifonās mākslas sasniegumiem. Līdzīgi var sacīt par aizvadītā gadsimta meistarīgā vācu komponista Paula Hindemita Mesu, kas Latvijā pēdējo reizi izskanējusi diriģenta Leonīda Vīgnera vadībā. Šis ir Hindemita pēdējais darbs, kurā komponists atmetis harmoniskās domāšanas teorijas un pievērsies 15., 16. gadsimta motešu rakstības stilam, tā laika izoritmijai un citām polifonās mūzikas strukturēšanas tehnikām. Turpretim britu komponists Tomass Adess, kurš nesen kā pārkāpis 40 gadnieka slieksni, ievērību guvis gan kā orķestra diriģents, gan kā skaņradis, kļūdams par teju ikonisku figūru mūsdienu komponistu plejādē. Kora darbu Tomasa Adesa daudzšķautņainajā daiļradē nav daudz, toties balsīm rakstītās miniatūras ieguvušas orķestra tembru paletei līdzvērtīgu dziļumu.

Koncertu organizē VSIA «Latvijas Koncerti». Biļetes «Biļešu paradīzes» kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu