Dzintaru koncertzālē Pētera Vaska jubilejas koncerts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Piektdien, 6. maijā, atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē izskanēs latviešu komponista Pētera Vaska 70 gadu jubilejas koncerts, kurā piedalīsies klavieru kvartets «Rix» un Latvijas Radio kora grupa diriģenta Kaspara Putniņa vadībā, informēja Dzintaru koncertzāles pārstāvis Mārtiņš Pučka.

Jubilejas koncertā tiks atskaņoti komponista meistardarbi - Kvartets vijolei, altam, čellam un klavierēm, Trīs poēmas korim ar Česlava Miloša dzeju un 2013. gadā sacerētais duets vijolei un čellam «Castillo Interior», kas Latvijā izskanēs pirmoreiz.

Komponista Vaska mūzika atbalsojusies tālu pasaulē, taču, lai kāda būtu viņa muzikālā valoda un izteiksme, tās uzdevums visos laikos palicis nemainīgs - uzturēt gaismas stariņu un uzrunāt cilvēka dvēseli.

«Vienmēr esmu jutis, ka mūzikā daru to pašu, ko mans tēvs mācītājs, - sludinu. Varbūt varu klausītājiem pavēstīt būtiskāko vai vienkārši mierināt un stiprināt. Ar vārdiem un skaņām, kuras uzskatu par pašām nepieciešamākajām, mēģinu vēstīt to, kas man šķiet vissvarīgākais. Uzskatu, ka esmu tiesīgs piedāvāt tikai absolūti un dziļi pārdzīvoto. Tikai vienīgos vārdus, jo man mūzika ir augstākais veids, kā Dievs var runāt ar mums visiem,» pauda Vasks.

Savā skaņu valodā komponists runā par globālām un pārlaicīgām tēmām - par dzīvību un nāvi, naidu un piedošanu, harmoniju un disonējošu haosu, kas viņa darbos ne vienmēr gūst risinājumu, taču allaž rosina pārdomām. Vienlīdz būtiska komponistam ir garīgā tematika, savas tautas sirds balss, dabas vīzijas, ko skaņās palīdz atklāt putnu balsu imitācijas. Būtiska Vaska mūzikā ir lūgšana - gan tiešā veidā kā tēvreize, ko latviešu skaņražu vidū iedrošinājušies komponēt vien daži, gan plašākā nozīmē.

Vaska dueta vijolei un čellam tapšanu rosinājusi pasaulslavenā čelliste Sola Gabeta. Darba nosaukums «Castillo interior» saistīts ar Karmela ordeņa reformatori, katoļu svēto un kristīgās meditācijas skolotāju Svēto Avilas Terēzi, kura bijusi pirmā sieviete, kas piepulcināta baznīcas mācītāju pulkam. «Dvēseles pils» ir viņas slavenākais darbs, kas veltīts apcerīgajai jeb klusajai lūgšanai.

Klavieru kvartets daudzu instrumentālās kamermūzikas opusu vidū, kurus Vasks sacerējis kopš 20.gadsimta 80.gadiem, ir vienīgais šādam instrumentu sastāvam rakstītais darbs. To pasūtījis Rietumkorkas kamermūzikas festivāls. Sešdaļīgajā opusā Vasks klausītāju aicina doties garīgā ceļojumā, kvarteta dramaturģiju veidojot no saspringtas un skaudras neziņas, kas caur dvēseles sāpēm un ciešanām aizved uz mierpilnu atklāsmi un gaismu. Klavieru kvartets bija arī to opusu vidū, kas 2015.gada februārī ar Latvijas vēstniecības ASV atbalstu klavieru kvarteta «Rix» priekšnesumā izskanēja Vaska autorkoncertā Vašingtonas senākajā laikmetīgās mākslas muzejā «The Phillips Collection».

Vasks sadarbojas ar labi pazīstamiem mūziķiem visā pasaulē - Ostrobotnijas kamerorķestri un diriģentu Juhu Kangasu, vijolnieku Gidonu Krēmeru un orķestri «Kremerata Baltica», čellistu Dāvidu Geringu, flautistu Mihaelu Faustu, Kronos kvartetu, «The Hilliard Ensemble», Latvijas Radio kori un Sigvardu Kļavu, «Sinfonietta Rīga» un Normundu Šnē, pianistu Vestardu Šimku, čellisti Solu Gabetu un daudziem citiem izciliem kolektīviem un māksliniekiem. Vairākus Vaska skaņdarbus oriģinālbaletu iestudējumos izmantojuši arī dažādu valstu horeogrāfi.

Par spilgtu radošo darbību Vasks vairākkārt saņēmis balvas un dažādus pagodinājumus gan Latvijā, gan daudzviet ārvalstīs. 1994.gadā viņš tika ievēlēts par Latvijas Zinātņu akadēmijas goda locekli, bet 2001.gadā par Zviedrijas Karaliskās Mūzikas akadēmijas goda locekli. Par nozīmīgu devumu kultūras attīstībā 1996.gadā Vaskam piešķīra Vīnes Universitātes Herdera balvu un Baltijas Asamblejas balvu, savukārt 1993., 1997. un 2000.gadā komponists kļuva par «Lielās mūzikas balvas» laureātu. Vasks apbalvots arī ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Par Vaska radošo mantojumu rūpējas mūzikas izdevniecība «Schott Music International».

Koncerts Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē sāksies plkst.19.30.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu