Festivālu «Ad Lucem» atklās ar viduslaiku vokālo meistardarbu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

15. introvertās mākslas festivāls «Ad Lucem» šovasar tiks atklāts 13. jūnijā Rīgas Svētā Pestītāja anglikāņu baznīcā ar komponistes Hildegardes fon Bingenas vokālo meistardarbu «Ordo Virtutum» un mūsdienu autoru, kas iedvesmojušies no šī monumentālā skaņdarba, jaundarbiem, informēja festivāla direktore Sandra Zandberga.

Skaņdarbus koncertā atskaņos vokālā grupa «Putni», dziedātāja Kristi Keta no ASV, zviedru taustiņvijoles virtuoze Sonja Sālstoma un koklētāja Anda Eglīte.

Festivāla atklāšanas koncertprogrammas uzmanības centrā būs Bingenas vokālais meistardarbs «Ordo Virtutum». Tas ir stāsts par dziedināšanu - alegoriska liturģiska drāma, kas sarakstīta 1151. gadā, taču tās universālā ideja joprojām ir aktuāla arī mūsdienās.

Atklāšanas koncertā Bingenas oriģināls tiks atskaņots saīsinātā versijā, un tā sižetisko līniju papildinās kompozīcijas, kurās mūsdienu autori atsaucas uz šīs neparastās sievietes ekstātisko mūziku un universālajām tēmām. Iestudējumā izmantotie instrumenti būs latviešu kokle un zviedru taustiņu vijole, kas raksturīgi Baltijas reģionam, tradicionāli tiek saistīti ar dievišķu spēku un cilvēka iekšējo pasauli.

Bingena (1098-1179) bija vācu mūķene, baznīcas doktore, rakstniece, diplomāte un pirmā mūzikas vēsturē minētā profesionālā komponiste sieviete, viena no savdabīgākajām viduslaiku personībām. Eiropā viņa bija pazīstama kā izglītota un izcili apdāvināta persona - mistiķe, valdnieku un pāvestu padomdevēja, daudzu teoloģisku, zinātnisku un medicīnisku grāmatu autore. Mūziku viņa uzskatīja par iespēju atgriezties pie patiesā daiļuma, ko radījis Dievs. Bingenas kompozīcijas rakstītas unikālā stilā, tajās jaušamas teju vai visu 11.gadsimtā pazīstamo mūzikas žanru iezīmes, viņa ir arī savu dziesmu dzejas autore.

Introvertās mākslas festivāls «Ad Lucem» ir mākslas radīta telpa, kas sniedz patvērumu no ikdienas steigas un stresa. Kopš 2002.gada sadarbībā ar izciliem māksliniekiem festivāls ik gadu piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Tas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt būtisko un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu.

Biļetes uz festivāla «Ad Lucem» koncertiem pieejamas «Biļešu servisa» tirdzniecības vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu