Dzintaru koncertzālē klasiskās mūzikas koncerts «Amber Live»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

9. un 10. jūlijā pirmo reizi Dzintaru koncertzālē notiks koncerti, kurus sniegs Krievijas pianists Deniss Macujevs, Japānas vijolniece Sajaka Sjodzi un Krievijas Nopelniem bagātais Sanktpēterburgas filharmonijas akadēmiskais simfoniskais orķestris diriģenta Jurija Temirkanova vadībā.

Deniss Macujevs

Deniss Macujevs ir viens no mūsdienu izcilākajiem un pazīstamākajiem pianistiem. Viņa vārds nesaraujami saistīts ar leģendārās Krievijas pianisma skolas tradīcijām, izsmalcinātām koncertprogrammām, radošo koncepciju novatorismu un dziļi māksliniecisku interpretāciju.

Mūziķa ceļš uz pasaules slavu sākās 1998. gadā pēc uzvaras XI Starptautiskajā P.Čaikovska konkursā Maskavā. Šobrīd Deniss Macujevs ir biežs viesis pasaules slavenākajās koncertzālēs, lielāko mūzikas festivālu dalībnieks un pastāvīgi sadarbojas ar vadošajiem Eiropas, Ziemeļamerikas un Āzijas valstu orķestriem.

Sajaka Sjodzi

Sajaka Sjodzi - ģeniāla, neparasti virtuoza japāņu vijolniece, kuras spēli raksturo gandrīz pārdabiska tehnika. Viņu angažē vislabākie pasaules orķestri, un par skatuves partneriem kļūst izcilākie mākslinieki - J.Temirkanovs, M.Jansons, Z.Meta, S.Bičkovs un daudzi citi. Viena no nozīmīgākajām mūziķes uzvarām ir Starptautiskajā Paganinī vijolnieku konkursā Dženovā iegūtā zelta medaļa. Mūziķe ir pirmā japāniete, kā arī visjaunākā dalībniece, kas uzvarējusi šajā konkursā. Sajaka Sjodzi spēlē unikālu instrumentu - Antonio Stradivāri 1729. gada «Rekamjē» vijoli.

Jurijs Temirkanovs

Jurijs Temirkanovs - visā pasaulē atzīts diriģēšanas mākslas metrs. Jau vairāk nekā trīs gadu desmitus viņu aicina sadarboties pasaulslaveni kolektīvi. Viņu vidū Londonas Karaliskais filharmonijas orķestris, Baltimoras simfoniskais orķestris, Drēzdenes filharmonijas orķestris, Dānijas radio simfoniskais orķestris. «Neviens uz zemes to nedara tā kā Temirkanovs. <..> Es nezinu, ko viņš dara. Lielāko daļu laika viņš nekustīgi stāv. Kreisās rokas mājiens rada viņa «karaspēku». Pieliekšanās «pārtrauc» darbību. Pleca kustība nozīmē tempa maiņu. Viņš ir burvis.» (HeraldScotland, 2014).

Sanktpēterburgas filharmonijas akadēmiskais simfoniskais orķestris

Krievijas Nopelniem bagātais Sanktpēterburgas filharmonijas akadēmiskais simfoniskais orķestris pēc The Guardian domām ir «viens no izcilākajiem un saviļņojošākajiem pasaules orķestriem». Pēdējā laikā tas iekļuvis pasaules labāko orķestru divdesmitniekā (saskaņā ar žurnālu Gramophone), bijis visprestižāko festivālu viesis un savā vairāk nekā 130 gadus ilgajā vēsturē ierakstījis Kārnegihola atklāšanu un Paganīni, Berlioza, Penderecka, Nono, Tiščenko, Sloņimska, Desatņikova, skaņdarbu pirmatskaņojumus. Mākslinieciskais vadītājs un galvenais orķestra diriģents ir Jurijs Temirkanovs.

***

Koncertprogramma 9. jūlijā. Pirmā daļa: Rahmaņinova 3. klavierkoncerts, izpilda Deniss Macujevs (klavieres). Otrā daļa: Čaikovska 5. Simfonija, izpilda orķestris.

Koncertprogramma 10. jūlijā. Pirmā daļa: Mendelsona vijoļkoncerts, izpilda Sajaka Sjodzi (vijole), Rahmaņinova Rapsodija par Paganīni tēmu, izpilda Deniss Macujevs (klavieres). Otrā daļa: svīta no baleta «Riekstkodis», izpilda orķestris.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu