«Rīgas festivālu» atklās Londonas Simfoniskā orķestra koncerts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Rīgas festivāla» atklāšanas koncertā 27. maijā Latvijas Nacionālajā operā spēlēs viens no pasaules izcilākajiem orķestriem - Londonas Simfoniskais orķestris. Pie diriģenta pults - britu karaliskās operas Covent Garden galvenais diriģents un Romas Santa Cecilia Nacionālās akadēmijas orķestra mākslinieciskais vadītājs – Sers Antonio Papano. Izcilo mūziķu inertpretācijā skanēs Ludviga van Bēthovena Vijolkoncerts, kurā solists būs Dānijā dzimušais vijolnieks Nikolajs Znaiders, un Edvarda Elgara Otrā simfonija.

Pēc ietekmīgā mūzikas izdevuma Gramophone veiktā pētījuma Londonas Simfoniskais orķestris ieņem ceturto vietu pasaules simfonisko orķestru spicē.

Jau kopš 1982. gada Londonas simfoniskā orķestra mājvieta ir ievērojamais Bārbikana kultūras centrs Londonā. Sezonā orķestris sniedz ap 140 koncertu, vienlīdz bieži koncertējot gan savā mājvietā, gan citviet pasaulē. Londonas Simfoniskais orķestris ir līderis tieši ierakstu apjoma un daudzveidības ziņā. Orķestra mūziķu veikums dzirdams tādās kinolentēs kā «Harijs Poters», «Zvaigžņu kari», «Karaļa runa», «Supermens» u.c.

Koncerta programmā Latvijas Nacionālajā operā dzirdēsim Ludviga van Bēthovena Vijolkoncertu, kas ierindojas starp pašiem zināmākajiem opusiem šim soloinstrumentam. Solists būs Dānijā dzimušais vijolnieks Nikolajs Znaiders, kurš minēto koncertu vairākkārt atskaņojis gan ar Dānijas un Leipcigas Gewandhaus, gan Izraēlas filharmonisko un Kenedija centra Nacionālo simfonisko orķestri. Vieni Znaidera spēli raksturo kā poētiski elegantu, citi – kā vīrišķīgu un daiļrunīgu, taču visi ir vienisprātis, ka Karalienes Elizabetes konkursa laureāts (1997) apveltīts ar teicami izkoptu spēlēs tehniku. Nikolaja Znaidera rīcībā ir Gvarnēri 1714. gadā darināts instruments, ko savulaik spēlējis leģendārais Fricis Kreislers.

«Rīgas festivāla» atklāšanas programmā ietverta arī britu komponista Edvarda Elgara Otrā simfonija, kas ir vien pāris gadu jaunāka par Londonas Simfonisko orķestri. Partitūra veltīta karalim Edvardam VII un tika pirmatskaņota paša komponista vadībā. «Kaislīgs dvēseles svētceļojums» – par Otro simfoniju sacījis Elgars.

VSIA «Latvijas koncertu» organizētais «Rīgas festivāls» šogad notiks no 27. maija līdz 18. jūnijam. Festivālā pirmo reizi Latvijā tiks atskaņota Pāvela Karmanova oratorija «Pieci eņģeļi» - skaņdarbs, kas veltīts pēdējai Krievijas carienei Aleksandrai un viņas četrām meitām - Latvijas Radio kora un Sinfonietta Rīga izpildījumā. Klausītājus gaida arī tikšanās ar mūsu izcilo pianistu Vestardu Šimku, kas atklās neparasta mūziķa dzīvesstāstu koncertizrādē Novecento. Festivālu noslēgs Gustava Mālera Astotās simfonijas vērienīgais skanējums.

«Latvijas koncertu» vadītājs Guntars Ķirsis: «Rīga ir pārsteigumu un iedvesmas pilsēta un «Rīgas festivāls» jūs pārsteigs ikvienā koncertā. Gadsimtu pārbaudi izturējušas klasiskas vērtības, provokatīvi eksperimenti un virpuļojošs gaisīgums caurvij šī gada «Rīgas festivāla» programmu. No gluži vai intīmas gaisotnes Spīķeru koncertzāles koncertos, pasaules dižāko interpretu vadīti dosimies Bēthovena un Mālera mūzikas bezgalīgajos plašumos. Vēlos pateikties visiem mūziķiem, kuri ar lielu rūpību sagatavojuši koncertu programmas, lai piedāvātu vislabāko mūsu prasīgajiem klausītājiem».

Rīgas festivālu atbalsta Rīgas dome, Jūrmalas pilsētas dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Biļetes «Biļešu paradīzes» kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu