Festivāls «Liepājas vasara» šogad skanēs no 1. jūlija līdz 26. augustam

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Pohevičs

Saulainajā sezonā Liepājas Simfoniskais orķestris aicina baudīt festivāla «Liepājas vasara» plašo un daudzveidīgo piedāvājumu. Laikā no 1. jūlija līdz 26. augustam koncertzālē «Lielais dzintars», kā arī Promenade Hotel Hika zālē festivāla klausītājus gaida astoņi vasaras vakari, kad baudīt gan simfoniskās mūzikas skaņas plašumus, gan kamermūzikas intīmo gaisotni.

«Esam centušies aptvert pēc iespējas plašāku žanrisko un laikmeta loku, lai katrs kultūras cienītājs šajā festivālā varētu atrast kaut ko sev piemērotu,» stāsta LSO mākslinieciskais vadītājs Atvars Lakstīgala, «Šis ir viens no senākajiem Latvijas muzikālajiem festivāliem, kuru mēs atjaunojām 2010.gadā. Grūtākais ir noturēt šī festivāla zīmolu kā tādu, jo kā zināms senāk tas bijis simfoniskās mūzikas festivāls, kas klausītājiem teju katru dienu piedāvāja simfonisko mūziku. Bet ir jāņem vērā, ka toreiz nebija popmūzikas kā tas ir tagad, nebija nekā cita, vienīgais veids, kā klausīties mūziku, bija iet uz orķestra koncertiem.»

Atvars Lakstīgala koncertzālē «Lielais dzintars»
Atvars Lakstīgala koncertzālē «Lielais dzintars» Foto: Edgars Pohevičs

Festivāls «Liepājas vasara» ir leģendārā vasaras simfoniskās mūzikas cikla garīgais mantinieks un turpinājums. Gadu desmitiem Liepājā, Jūras parka brīvdabas estrādē siltajās vasaras dienās liepājnieki un kūrviesi ar visām ģimenēm varēja baudīt simfoniskās mūzikas koncertus. Tālajā 1783. gadā šo iniciatīvu aizsācis toreizējais Kurzemes hercogs Pēteris Bīrons. Pēdējos gados festivālā skanējuši tādi skaļi vārdi kā Giora Feidmans, Gidons Krēmers un «Kremerata Baltica», Avi Avitals, Tokiko Kato un vēl citi.

Šogad festivālu atklās starptautiski pazīstams vijoļduets – Vācijā dzīvojoši slāvu izcelsmes mūziķi, pasaulslavenā vijoles virtuoza Eduarda Grača skolnieki – Jevgēnija Geļena no Uzbekistānas un Jegors Grečišņikovs no Krievijas, kas kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā atskaņos vasarai atbilstošu dzīvespriecīgu un viegli uztveramu mūziku. Tās būs spāņu deju melodijas, Argentīnas tango ritmi, Vivaldi, Paganīni.

Ar Francijas Kultūras institūta atbalstu festivālā «Liepājas vasara» šogad ar soloprogrammu uzstāsies izcils franču pianists Vilems Lačumija – unikāla personība mūzikas pasaulē. Radot oriģinālas koncertprogrammas, viņš ar lieliem panākumiem un reizē milzīgu harizmu aptver gan jauno mūziku, gan klasiskās mūzikas repertuāru. Īpašu kamermūzikas programmu, kas neskanēs nekur citur, sagatavojuši draugi un domubiedri mūzikā – vijolnieki Aleksejs Lundins un Eva Bindere, altisti Eriks Venbo Hu un Artūrs Gailis un čellisti Kristīne Blaumane un Ivars Bezprozvanovs. Divi kamermūzikas vakari festivāla klausītājus priecēs vasarīgajā Promenade Hotel Hika zālē. Viens no tiem – «Trio Like» – čelliste Dace Zālīte, pianiste Zane Volberga un sitaminstrumentālists Edgars Vaivods ar īpaši festivālam veidotu ambiciozu koncertprogrammu. Otrs – Liepājas stīgu kvartets ar izcilu komponistu izcilu mūziku.

Ar diviem koncertiem šī gada festivālā viesosies Intars Busulis, lai kopā ar «Abonementa orķestri» un LSO izpildītu savas pēdējo gadu labākās Raimonda Paula, Jeļenas Vaengas un citu autoru dziesmas gan latviešu, gan krievu valodās.

Viens no lielākajiem festivāla «Liepājas vasara» notikumiem neapšaubāmi būs Ērika Ešenvalda multimediālās simfonijas «Ziemeļu gaisma» pirmatskaņojums Kurzemē. LSO un Valsts akadēmiskais koris «Latvija» diriģenta Māra Sirmā vadībā uzburs stāstu par ziemeļu tautās leģendām apvīto polārblāzmu, ko paspilgtinās ekspedīciju laikā dokumentētie video un dabas skaņu materiāli. Savukārt noslēgsies festivāls «Liepājas vasara» jau tradicionāli sadarbībā ar Starptautisko Garīgās mūzikas festivālu, kad LSO un kora «Latvija» sniegumā izskanēs Mocarta grandiozais «Rekviēms» un 25.simfonija. «Rekviēma» izpildījumā piedalīsies arī starptautisks solistu sastāvs – latviešu soprāns Margarita Vilsone, vācu mecosoprāns Annika Šlihta, ungāru tenors Ģula Rabs un meksikāņu basbaritons Horhe A. Martiness.

Plašāka informācija par festivāla koncertiem atrodama www.liepajassimfoniskais.lv. Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas visās «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu