Baltijas jūras koru konkursā piedalīsies 12 kori

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Dzintaru koncertzālē no 23. septembra līdz 25. septembrim norisināsies jauns notikums Latvijas koru mūzikā - Pirmais Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss, kas kūrortpilsētā sapulcinās simtiem dziedātāju no Somijas, Čehijas, Francijas, Zviedrijas, Slovēnijas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas. Konkurss turpmāk notiks ik gadu un tiek rīkots sadarbībā ar Jūrmalas domi, informēja konkursa sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiljeva.

Konkurss radīts ar mērķi rīkot ikgadēju starptautisku koru konkursu - pasaules labāko amatieru koru galamērķi, ar kura palīdzību Latvijas iedzīvotājiem un viesiem piedāvās iespēju dzirdēt mākslinieciski augstvērtīgu kormūziku un apmeklēt pasaulē atzītu mākslinieku koncertu konkursa noslēguma vakarā.

Katru gadu konkursa obligāto skaņdarbu rakstīs kāds latviešu komponists, un pirmajam konkursam kompozīciju «Hail, O Star of the Ocean» radījis komponists Rihards Dubra.

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) pauda, ka ikdienā tiek saņemti neskaitāmi Latvijas kordziedāšanas tradīcijas izcilības apliecinājumi, taču augsta kvalitāte pieprasa arī nemitīgu virzību. «Man ir patiess prieks, ka Baltijas jūras valstis turpina šajā jomā arvien attīstīties un ka Latvija ir tā, kura uzņēmusies Pirmā Starptautiskā Baltijas jūras koru konkursa rīkošanu. Šī iniciatīva ne tikai dod iespēju koriem pilnveidoties un gūt vērtīgu pieredzi, bet arī veicina tautu kopības sajūtu un saskarsmi,» uzskata ministre.

Konkursa idejas autors un mākslinieciskais vadītājs ir diriģents Jānis Ozols. Viņš klāstīja, ka Latviju pamatoti sauc par koru lielvalsti. Latvijas koru mūzikas tradīcijas un augstais koru mākslinieciskais sniegums tiek novērtēts visā pasaulē, pateicoties spožai Latvijas koru dalībai starptautiskos konkursos un festivālos.

«Mūsu jaundibinātā konkursa ambīcija ir kļūt par labāko amatieru koru galamērķi. Lai Jūrmalas nosaukums koru dziedātājiem visā pasaulē asociējas ar pilsētu Latvijā, kur konkursa dalībnieki tiek atlasīti un uzaicināti piedalīties, rūpīgi izvērtējot to līdzšinējos sasniegumus, māksliniecisko kvalitāti un repertuāru. Lai dalība mūsu konkursā būtu prestiža un kvalitātes apliecinājums,» sacīja Ozols.

Pirmajā Starptautiskajā Baltijas jūras koru konkursā piedalīsies kamerkoris «Audite» un sieviešu koris «Naiskuoro Timotei» no Somijas, jauniešu koris «Balsis» un Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris «Sōla», sieviešu koris «Balta» no Latvijas, Kauņas akadēmiskais jauniešu koris un zēnu un jauniešu koris «Ažuoliukas» no Lietuvas, jauktais koris «Noorus» no Igaunijas, Ondrašekas čehu jauktais koris, vokālais ansamblis «Sequana Voce» no Francijas, vīru koris «Vaeldsklass» no Zviedrijas, kā arī sieviešu koris «Grundove Šmikle» no Slovēnijas.

Korus vērtēs starptautiska žūrija, kuras sastāvā būs kormūzikas profesionāļi no Francijas, Igaunijas, Lietuvas un Maltas, bet konkursa žūrijas priekšsēdētājs būs komponists Pēteris Vasks.

Pēteris Vasks
Pēteris Vasks Foto: Publicitātes foto

Trīs augstāko vērtējumu ieguvušie kori iegūs naudas balvas. «Grand Prix» ieguvēji tiks pie 3500 eiro naudas balvas un īpaši radīta uzvarētāju kausa, otrās vietas ieguvēji saņems 2000 eiro, bet trešās vietas ieguvējiem tiks 1000 eiro naudas balva. Naudas balvas paredzētas arī labākajam diriģentam un par labāko obligātā skaņdarba interpretāciju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu