Liepājā viesosies Apvienotais Ameriku orķestris

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 16. jūlijā pulksten 19 teju 80 jauni un talantīgi mūziķi no Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas kontinentiem priecēs klausītājus ar aizrautīgu un daudzveidīgu mūzikas programmu koncertzālē «Lielais dzintars». «YOA Orchestra of the Americas» jeb «YOA Apvienotais Ameriku orķestris» jūlija mēnesī dodas turnejā pa Ziemeļeiropu, un Liepājas koncerts būs vienīgais Latvijā.

Liepājas koncertprogrammas pirmajā daļā skanēs Amerikāņu komponista Leonarda Bernsteina Simfoniskās dejas no mūzikla «Vestsaidas stāsts». Dinamiskajam skaņdarbam raksturīgs plašs sitaminstrumentu izmantojums, un, kas pārsteidzoši, dažādos izsaucienos tiek izmantoti arī temperamentīgo orķestra mūziķu vokālie talanti.

Koncerta turpinājumā - Fēliksa Mendelzsona «Vijolkoncerts miminorā». Izcilais 19. gs. vācu vijolnieks Jozefs Joahims ir teicis: «Vāciešiem ir četri vijolkoncerti. Izcilākais, vispaģērošākais ir Bēthovenam. Ar to nopietnībā var mēroties Brāmsa vijolkoncerts. Visbagātīgāko, visvaldzinošāko radījis Makss Bruhs. Bet visizjustākais, īsts sirds dārgakmens pieder Mendelsonam.»

Jau tūdaļ pēc «Vijolkoncerta miminorā» pirmatskaņojuma kritiķi teju vienprātīgi atzina – pasaules simfoniskās mūzikas zelta fonds papildinājies ar ļoti vērtīgu pienesumu. Šis viedoklis nav mainījies arī 170 gados kopš pirmatskaņojuma, un to atzīst par vienu no visvairāk atdarinātajiem žanra vēsturē.

Foto: Publicitātes foto

Vijolkoncerta izpildījumam orķestrim Liepājā pievienosies franču vijolniece Aleksandra Somma – jauna, daudzpusīga māksliniece, kura vienlīdz ērti jūtas gan kā soliste orķestra priekšā, gan spēlējot kamersastāvos. Sadarbojusies ar Losandželosas Filharmonisko orķestri, Parīzes orķestri, Izraēlas Filharmonisko orķestri un citiem. Kā kamermūziķe koncertējusi tādās prestižās zālēs kā Parīzē Luvras auditorijā, Briseles Mākslu pilī un Vigmora zālē Londonā. Sommas izpildījumu Mendelsona Vijoļkoncertam kritiķi ir novērtējuši kā pārsteidzoši spēcīgu, salīdzinot ar viņas smalko miesas būvi. Sommas izpildījumā vietām sajūtama pieklusināta un izjusta interpretācija, vienlaikus nezaudējot neko no Mendelsona izjustā liriskuma.

Īpaši eksotisks būs koncertprogrammas noslēgums ar meksikāņu komponista Silvestra Revueltass orķestra svītu «Maiju nakts» («Noche de los Mayas»). Daudzkrāsains skaņdarbs, kurā savīti latīņamerikas deju ritmi un tradicionālas maiju melodijas. Dienvidamerikas ritmu izpildīšanai orķestranti izmantos eksotiskus sitaminstrumentus, kas Latvijas skatītājiem būs jaunums, jo šādu instrumentu nav starp tradicionālajiem simfoniskā orķestra instrumentiem.

Biļetes no 7 eiro pieejamas Biļešu paradīzes kasēs, interneta vietnē bilesuparadize.lv, kā arī koncertzāles «Lielais dzintars» Informācijas centrā. Darba laiks no pulksten 10 līdz 20, svētdienās no 10 līdz 15. Skolēniem, studentiem, pasniedzējiem, pensionāriem, I un II grupas invalīdiem, kā arī ģimenēm un grupām pieejamas atlaides.

Pēc koncerta uzrādot biļeti koncertzāles 1.stāva kafenīcā vai 7.stāva restorānā «Tinto», rēķinam tiek piemērota 16% atlaide.

Uzziņai:

YOA Apvienotais Ameriku orķestris (YOA Orchestra of the Americas), kura mākslinieciskais padomnieks ir Plasido Domingo (Plácido Domingo), ir pasaules klases simfoniskais orķestris, kurā kopā muzicē talantīgi mūziķi no Rietumu puslodes 25 valstīm vecumā no 18 līdz 30 gadiem. YOA misija ir iedrošināt jaunos vadošos mūziķus uzlabot dzīvi gan reģionā, gan arī aiz tā robežām. Ik gadu orķestra sezonas galvenais notikums ir jūlijā un augustā organizēta rezidence un koncertturneja dažādās pasaules valstīs. Kopš 2002. gada, kad notika orķestra pirmā tūre, YOA ir sniedzis vairāk nekā 300 koncertus kā prestižākajās Eiropas un Ameriku koncertzālēs, tā arī brīvā dabā un vietās, kas pirms tam netika asociētas ar koncertnorisi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu