Festivālā «Baleta zvaigznes Jūrmalā» uzstāsies vadošie solisti no Mariboras

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

6. augustā plkst. 20.00 Dzintaru koncertzālē norisināsies krāšņākais baleta notikums vasarā - 17. starptautiskais baleta festivāls «Baleta zvaigznes Jūrmalā». Festivāla viesu vidū būs arī vadošie solisti no Slovēnijas Nacionālā teātra baleta trupas Mariborā - divi japāņu izcelsmes dejotāji – solists Juja Omaki ar deju partneri Asami Nakašimu. Savukārt Latvijas Nacionālo baletu festivālā pārstāvēs kordebalets un solisti Elza Leimane, Annija Kopštāle, Laine Paiķe, Viktors Seiko, Māris Spriņģis un Gonzalo Preciado Azanza, kā arī šā gada pretendenti uz «Spēlmaņu nakts» balvu nominācijā «Gada sasniegums baleta mākslā» – Alise Prudāne, Ieva Rācene, Jolanta Lubēja, Viktors Seiko un Zigmārs Kirilko.

No Slovēnijas Nacionālā teātra baleta trupas Mariborā Jūrmalā viesosies divi japāņu izcelsmes dejotāji – solists Juja Omaki (Yuya Omaki) ar deju partneri Asami Nakašimu (Asami Nakashima). Slovēnijas Nacionālais teātris Mariborā ir dibināts 1919. gadā un pašreiz ir lielākā kultūras institūcija Slovēnijā, kurā darbojas dramatiskā teātra trupa, opera, balets, simfoniskais orķestris un Borštnika teātra festivāls. Kopš baleta trupas izveidošanas notikušas 97 baleta pirmizrādes, pēdējos gados ik sezonu top divi jauniestudējumi.

Mariboras trupas dejotāji izpildīs Pas de deux no baleta «Dons Kihots» un Pas de deux no Borisa Asafjeva baleta «Parīzes liesmas» Vasilija Vainonena horeogrāfijā. Mariboras baleta solists Juja Omaki pēc Minhenes baleta akadēmijas absolvēšanas 2011. gadā pievienojās Slovēnijas Nacionālā teātra baleta trupai. 2015. gadā viņš saņēma Slovēnijas Baleta mākslinieku asociācijas balvu par izciliem sasniegumiem baleta mākslā. Abi jaunie dejotāji – Juja Omaki un Asami Nakašimu veiksmīgi startējuši starptautisko baleta konkursos un piedalījušies Gala koncertos Slovēnijā un citur.

Ludviga Minkusa baleta «Dons Kihots» horeogrāfs ir Mariuss Petipā, tā pirmizrāde notika Maskavas Lielajā Imperiālajā teātrī 1869.gadā. Visas modernās Petipā / Minkusa baleta versijas ir atvasinātas no Aleksandra Gorska iestudējuma, kas tapa Maskavas Lielajam teātrim 1900.gadā. «Dons Kihots» ir viens no retajiem baletiem, kuru turpināja iestudēt un izrādīt arī pēc 1917.gada revolūcijas. Pas de deux no baleta «Dons Kihots» ir kļuvis par neatņemamu daudzu Gala koncertu sastāvdaļu.

«Parīzes liesmas» («Republikas triumfs») ir Borisa Asafjeva balets Vasilija Vainonena horeogrāfijā. Muzikālo materiālu iedvesmojušas franču revolūcijas dziesmas. Baleta pirmizrāde notika Kirova teātrī Ļeņingradā 1932.gadā.1933.gadā to iestudēja Lielajā teātrī Maskavā, kur arī pēc 75 gadiem (2008.gadā) horeogrāfs Aleksejs Ratmanskis baletu rekonstruēja. Baleta libreta centrā ir stāsts par valdošās šķiras patvaļu, tieslietu sistēmas izvirtību, tautas sacelšanos un upuriem, kas tiek nesti cīņā pret vecā režīma sargiem.

Slovēnijas Nacionālā teātra baleta trupai pēdējos gados ir izveidojusies ļoti laba sadarbība ar Latvijas Nacionālā baleta trupu. Aivars Leimanis Mariboras trupai iestudējis baletu «Korsārs». Savukārt Rīgā notikušas jau divas slovēņu horeogrāfu baleta pirmizrādes – Valentīnas Turku «Romeo un Džuljeta» un Leo Mujica «Šeherezade un viņas stāsti». 2016. gada oktobra beigās skatītāju vērtējumam tiks nodots jau trešais slovēņu horeogrāfa balets – Edvarda Kluga iestudētā izrāde «Pērs Gints».

Latvijas Nacionālo baletu festivālā pārstāvēs kordebalets un solisti Elza Leimane, Annija Kopštāle, Laine Paiķe, Viktors Seiko, Māris Spriņģis un Gonzalo Preciado Azanza. Protams, arī visi šā gada pretendenti uz «Spēlmaņu nakts» balvu nominācijā «Gada sasniegums baleta mākslā» – Alise Prudāne, Ieva Rācene, Jolanta Lubēja, Viktors Seiko un Zigmārs Kirilko. Skatītājiem tiks piedāvāti fragmenti no jau pieminētā jaunākā Latvijas Nacionālā baleta iestudējuma «Šeherezāde un viņas stāsti». Uz Dzintaru koncertzāles skatuves redzēsim arī ainas no izrādēm «Raimonda», «Bajadēra», «Reiz Meksikā», «Kamēliju dāma» un «Tikko».

6. augustā plkst. 20.00 Dzintaru koncertzālē norisināsies krāšņākais baleta notikums vasarā - 17. starptautiskais baleta festivāls «Baleta zvaigznes Jūrmalā». Festivālā ik gadu vasarīgi atraisītā atmosfērā tiekas esošās un uzlecošās pasaules mēroga baleta zvaigznes un laikmetīgā horeogrāfija draudzīgi sadzīvo ar klasiskā baleta pērlēm. Kopā ar spilgtākajiem Latvijas baleta māksliniekiem šogad festivālā uzstāsies baleta zvaigznes no Vācijas, Spānijas, Brazīlijas, Filipīnām, Slovēnijas, Japānas un ASV!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu