Pianists aicina saīsināt klasiskās mūzikas koncertus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Pianists Stīvens Hjū (Stephen Hough) ierosinājis saīsināt klasiskās mūzikas koncertus cerībā piesaistīt jaunās paaudzes klausītājus. Viņš norāda, ka priekšnesumiem vajadzētu būt īsākiem un bez pārtraukuma, savukārt orķestra muzikanti varētu ģērbties neformālākā stilā.

Pianists novērojis, ka mūsdienās koncertu apmeklētāju vidū esot ļoti maz jauniešu.

«Svarīgi risināt šo problēmu, ja vēlamies atsvaidzināt brīnišķīgus klasiskās mūzikas koncertus, neizmantojot lētus trikus,» norāda Hjū.

Intervijā žurnālam «Radio Times» Hjū nopeļ koncertu veidotāju pieturēšanos pie vecajiem ieradumiem.

«Reiz 20.gadsimta sākumā mēs izveidojām vienotu modeli, pēc kura koncerti sākas agrā vakarā un ilgst aptuveni divas stundas ar nelielu pārtraukumu, kura laikā koncerta apmeklētāji iedzer glāzi vīna vai apmeklē labierīcības,» skaidro pianists.

Hjū uzskata, ka varētu iztikt bez starpbrīža, pasākumu sākt vai nu pirms, vai nu arī pēc plkst.19.30, bet koncerta garumu samazināt līdz 60-80 minūtēm.

Pianists piebilst, ka pirms dažiem mēnešiem esot spēlējis tāda veida koncertā ar Losandželosas Filharmonisko orķestri. Viņš «jutis tādu enerģiju, kāda neesot tradicionālam koncertam».

Īsāki priekšnesumi jau pierādījuši savu efektivitāti, piesaistot jauniešus ikgadējam Monreālas Simfoniskā orķestra festivālam «Viree Classique» («Klasiskā jautrība»), uzsver mūziķis.

Pasākumā 30 stundu laikā notiek 30 koncerti, kuru zāles viena no otras atrodas dažu minūšu gājiena attālumā. Priekšnesumi ir ne garāki par 45 minūtēm, un biļešu cenas ir zemākas nekā klasiskam koncertam.

Pārskatot šī gada festivālu, kritiķis Pols Velss novēroja, ka uz koncertiem atvestajiem bērniem «klasiskā mūzika patīk, bet, tāpat kā citi klausītāji, viņi normāla garuma simfoniju uzskata par pienākumu».

«Taču «Viree Classique» festivālā, kad apmeklētājs jau gaida koncerta beigas, tas beidzas,» piebilst kritiķis.

Savā «Radio Times» rakstā Hjū norāda, ka īsāki priekšnesumi varētu sniegt papildu ienākumus koncertzālēm, jo tad ir iespējams vienā vakarā organizēt divus koncertus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu