Sākas Baltijas jūras koru konkurss

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šonedēļ Jūrmalā pulcēsies simtiem dziedātāju no visas Eiropas, jo pilsētā no 23. septembra līdz 25. septembrim notiks pirmais starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss, kas turpmāk notiks ik gadu, informēja konkursa sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiljeva. Konkurss notiks Dzintaru koncertzālē, un tajā piedalīsies dziedātāji no Somijas, Čehijas, Francijas, Zviedrijas, Slovēnijas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas.

Konkursā dziedātāji cīnīsies par «Grand Prix» uzvarētāja kausu. Korus vērtēs starptautiska žūrija, kuras sastāvā būs kormūzikas profesionāļi no Francijas, Igaunijas, Lietuvas un Maltas, bet konkursa žūrijas priekšsēdētājs būs komponists Pēteris Vasks.

Konkurss radīts ar mērķi rīkot ikgadējas starptautiskas koru sacensības - pasaules labāko amatieru koru galamērķi, ar kura palīdzību Latvijas iedzīvotājiem un viesiem piedāvās iespēju dzirdēt mākslinieciski augstvērtīgu kormūziku un apmeklēt pasaulē atzītu mākslinieku koncertu konkursa noslēgumā. Katru gadu konkursa obligāto skaņdarbu rakstīs kāds latviešu komponists. Pirmajam konkursam kompozīciju «Hail, O Star of the Ocean» radījis komponists Rihards Dubra.

«Rakstot darbus konkursiem, komponisti izvēlās divus ceļus - komponēt tehniski komplicētu darbu, kas parāda mūziķu iespējas, un otrs ceļš ir sakausēt tehniskās meistarības un koncertskaņdarba kvalitātes. Ceru, ka mums ir izdevies otrs variants. Jaundarbs ir tapis trim koru sastāviem, bet tā saturā ievīta jūras tēma, ņemot par pamatu gregoriāņu dziedājuma «Sveika, jūras zvaigzne» tekstu,» stāstīja Dubra.

24. septembrī un 25. septembrī konkursa norisei tiešraidē būs iespējams sekot Latvijas Radio programmas «Klasika» un «Rīga TV24» ēterā. Televīzijas tiešraidē konkursa norisi vadīs Lelde Lietaviete un Aivis Ceriņš, bet konkursantu sniegumu komentēs profesionāli eksperti - kordiriģente un vokālās grupas «Latvian Voices» dalībniece Laura Jēkabsone un diriģents Māris Sirmais.

Konkursa idejas autors un mākslinieciskais vadītājs ir diriģents Jānis Ozols.

Kā ziņots, pirmajā starptautiskajā Baltijas jūras koru konkursā piedalīsies kamerkoris «Audite» un sieviešu koris «Naiskuoro Timotei» no Somijas, jauniešu koris «Balsis» un Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris «Sōla», sieviešu koris «Balta» no Latvijas, Kauņas akadēmiskais jauniešu koris un zēnu un jauniešu koris «Ažuoliukas» no Lietuvas, jauktais koris «Noorus» no Igaunijas, Ondrašekas čehu jauktais koris, vokālais ansamblis «Sequana Voce» no Francijas, vīru koris «Vaeldsklass» no Zviedrijas, kā arī sieviešu koris «Grundove Šmikle» no Slovēnijas.

Trīs augstāko vērtējumu ieguvušie kori iegūs naudas balvas. «Grand Prix» ieguvēji tiks pie 3500 eiro naudas balvas un īpaši radīta uzvarētāju kausa, otrās vietas ieguvēji saņems 2000 eiro, bet trešās vietas ieguvējiem tiks 1000 eiro naudas balva. Naudas balvas paredzētas arī labākajam diriģentam un par labāko obligātā skaņdarba interpretāciju.

Pirmā starptautiskā Baltijas jūras koru konkursa atklāšanas koncerts notiks 23. septembrī plkst.20 Dubultu evaņģēliski luteriskajā baznīcā, 24. septembrī plkst.11 Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē izskanēs konkursa obligātā programma, plkst.17 - konkursa brīvās izvēles programma, bet 25.septembrī plkst.11 Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē notiks konkursa noslēguma koncerts, kurā uzstāsies arī vokālā grupa «Latvian Voices».

Plašāk par pirmo starptautisko Baltijas jūras koru konkursu varēs uzzināt preses konferencē, kas 20. septembrī plkst.14 notiks Dzintaru koncertzālē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu