LSO ar koncertu un albuma prezentāciju svinēs Pētera Vaska jubileju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) 21. oktobrī plkst.19 koncertzālē «Lielais dzintars» ar koncertu un albuma prezentāciju svinēs komponista Pētera Vaska 70 gadu jubileju, informēja LSO Mārketinga un komunikācijas daļas vadītāja Daina Vanaga. Komponista jubilejas koncerta īpašais viesis būs daudzu prestižu konkursu un balvu laureāts krievu vijolnieks Sergejs Dogadins, kurš izpildīs Žana Sibēliusa Koncertu vijolei ar orķestri.

Koncertā tiks prezentēts arī jaunākais Vaska skaņu ieraksts, ko diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā LSO ieskaņoja vēl šī gada pavasarī sadarbībā ar ierakstu namu «Wergo».

Jaunajā ierakstā ir iekļauta Vaska Trešā simfonija un Koncerts flautai ar orķestri, kur flautas solo atskaņo Dita Krenberga. Šis ir jau otrais albums, kas LSO ir tapis sadarbībā ar izdevniecību «Wergo». Pirmais bija 2015. gadā izdotais «Pēteris Vasks. Sala. Musica appassionata. Credo», kas ar labiem panākumiem tiek tirgots ne vien Latvijā, bet arī Vācijā, Lielbritānijā, Austrijā, Šveicē, Francijā, Ungārijā, Itālijā, kā arī Japānā un ASV.

Jubilejas koncertā «Lielajā dzintarā» no abiem šiem albumiem izskanēs divi slavenā latviešu komponista darbi - Trešā simfonija un opuss «Musica appassionata». Trešā simfonija savulaik ir komponēta pēc Tamperes Simfoniskā orķestra lūguma un pirmatskaņota 2005. gadā Tamperē. Latvijas pirmatskaņojumu tā piedzīvoja 2006. gadā Rīgas Festivāla orķestra un diriģenta Normunda Šnē izpildījumā. Tas ir komponista līdz šim garākais un pārdomām bagātākais skaņdarbs. Vasks tajā ir vēlējies parādīt Dieva radītās pasaules krāšņumu un stāstīt par cilvēces un par savas tautas likteni.

Turpretī 2002. gadā tapušais skaņdarbs «Musica appassionata» ir Korsholmas Mūzikas festivāla pasūtinājums - slavinājums Dieva skaistajai pasaulei, apliecinājums dzīvības, cilvēka pastāvēšanas iespējamības brīnumam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu