LNSO čellu «Dream Team» piedāvā jaunu koncertprogrammu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

20. oktobrī plkst. 19.00 Lielajā ģildē LNSO aicina uz čellu ansambļa «Dream Team» jauno koncertprogrammu. LNSO «Sapņu komanda» darbojas jau sesto gadu, un tās darbības mērķis ir popularizēt čellu mūziku un ieinteresēt klausītājus visā Latvijā.

Jaunajā programmā divu Latvijas komponistu jaundarbu pirmatskaņojumi, vienas sen aizmirstas latviešu partitūras restaurējums un divi klasiski pasaules lieldarbi.

Jaunu darbu uzrakstījusi Marina Gribinčika (1966) – samērā maz komponējoša moderniste, smalkas un reizē spēcīgas mūzikas valodas īpašniece, izcila kompozīcijas pedagoģe. Jaunā opusa nosaukums ir «Smilšu laiks» – komponiste vēro laika ritējumu smilšu pulkstenī, atceras bezgalīgi garās bērnības dienas, reflektē par pieauguša cilvēka straujo laika plūduma izjūtu un citstarp saka: «Tieši no šīs laika straujplūdes apjautas rodas vēlēšanās piepildīt laiku ar gaismu un prieku.»

Romantiskais sakrālu noslēpumu paudējs mūzikā Rihards Dubra (1964) savu 1997. gadā vienam čellam un ērģelēm komponēto darbu Lux confessionis pārveidojis par Lux confessionis II astoņiem čelliem un ērģelēm, un pats atzīst, ka faktiski tapis jauns opuss.

Prieks, ka uz koncertskatuves atgriežas elegantā un neslēpti eklektiskā komponista un rakstnieka Marģera Zariņa (1910–1992) spēlesprieka pilnais Ceturtais ērģeļkoncerts, kas sacerēts ērģelēm, čellu ansamblim un sitaminstrumentālistam. Soliste būs Lielās mūzikas balvas 2014 ieguvēja, ievērojamā ērģelniece Kristīne Adamaite, atskaņojumā piedalīsies LNSO sitaminstrumentu grupas mūziķis Uģis Krūskops, kuram nozīmīga solopartija Marinas Gribinčikas jaundarbā.

Jaunās koncertprogrammas sākumā tradicionāli likts Johans Sebastiāns Bahs, un šoreiz «Sapņu komanda» izvēlējusies Sesto Brandenburgas koncertu, ko tikai čelliem pārlicis Zagrebas Mūzikas akadēmijas čella spēles profesors Valters Dešpaļs (1947). Baha koncertā solo spēlēs viens no daudzsološākajiem Latvijas jaunajiem mūziķiem, «Briseles filharmoniķu» čellu grupas koncertmeistars Kristaps Bergs un jaunais, talantīgais viesis no Vācijas, Hamburger Camerata čellu grupas koncertmeistars Jākobs Šteps.

Koncerta otrajā daļā klausīsimies jūsmīgā romantiķa Fēliksa Mendelszona Oktetu, kas komponēts 16 gadu vecumā kā pilnīgi nobrieduša komponista meistardarbs – klasiski skaidrs un emocionāli intensīvs skaņu tīrradnis.

Kopā ar «Dream Team» šoreiz uzstāsies arī LNSO koncertmeistars Georgs Sarkisjans, LNSO II vijoļu grupas koncertmeistars Arvīds Zvagulis, I vijoļu grupas mūziķis Liene Neija-Kalniņa un Oskars Siliņš, altu grupas koncertmeistars Arigo Štrāls un viesis no Vācijas Filips Bonhofers. Marinas Gribinčikas opusa atskaņojumu diriģēs pieredzējušais kontrabasists un diriģēšanas novicis Jānis Stafeckis.

«Dream Team»

Ar čellu «Dream Team» nosaukumu publika pirmoreiz sastapās 2012. gadā. Kopš tā laika ansamblis piedāvājis klausītājiem čellistu zelta repertuāra programmu, koncertu «60 minūtēs apkārt Eiropai», itāliski-holivudiskas izklaides un piecu gadu jubilejas pasākumu, kas notika 2016. gada 4. martā Lielajā ģildē. Piecu gadu laikā Dream Team pirmatskaņojis arī Kārļa Auzāna, Jura Karlsona, Santas Zaķes un Riharda Zaļupes jaundarbus.

Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 EUR. Biļetes uz LNSO koncertiem var iegādāties «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu