LNSO 90: orķestra kādreizējā ilggadējā galvenā diriģenta Vasilija Sinaiska vadībā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

LNSO 90. jubilejas trešais lielkoncerts ar Hektora Berlioza dramatisko leģendu «Fausta pazudināšana» ritēs Vasilija Sinaiska vadībā. Fausta lomā – Eiropas vadošajos opernamos pieprasītais čehu tenors Pāvels Černohs, savukārt Margeritu atveidos starptautiskās karjeras īpašniece Oļesja Petrova no Sanktpēterburgas.

Vasilijs Sinaiskis ir Eiropas mērogā ievērojams operu un simfonisko koncertu diriģents ar plašu pieredzi vērā ņemamos opernamos un koncertzālēs. LNSO mūžā – viens no izcilākajiem galvenajiem diriģentiem, slavējams latviešu komponistu darbu iestudētājs. Vasilijs Sinaiskis bija LNSO mākslinieciskais vadītājs no 1975. līdz 1987. gadam, un viņa atgriešanos Rīgā orķestris un klausītāji gaida ar lielu prieku un nepacietību.

Berlioza «Fausta pazudināšana», neraugoties uz pabaiso nosaukumu, ir aizraujošs romantisma mūzikas paraugs, būtībā opera, kurā pazīstamais stāsts par Fausta dvēseli un Mefistofeļa kārdinājumu izklāstīts ar īsteni francisku vērienu un eleganci. Gan saturā, gan idejā grandiozs darbs, kas nespēs nevienu atstāt vienaldzīgu, jo īpaši Vasilija Sinaiska degsmīgā temperamenta dēļ.

Visapjomīgākais dziedājums te ir Faustam, tāpēc īpašs prieks, ka savu vokālo klātbūtni apsolījis Latvijā iemīļotais un jau vairākus gadus Eiropas slavenākajos opernamos pieprasītais čehu tenors Pāvels Černohs. Rīgas klausītāji atcerēsies Černohu kā izcilu Alfrēdo, Rūdolfu, Princi («Nāra»).

Margerita būs sulīgās, ļoti skaistās balss un veiksmīgas starptautiskās karjeras īpašniece Oļesja Petrova no Sanktpēterburgas. Petrova LNOB dziedājusi Amnerisu un Azučenu, savukārt kopā ar LNSO Andra Pogas vadībā uzstājusies Mālera Trešās simfonijas atskaņojumā Cēsīs un Verdi Rekviēma atskaņojumā Parīzes Elizejas lauku teātrī.

Mefistofeļa lomā dzirdēsim LNOB solistu Armandu Siliņu, un studentu Branderu dziedās LNOB solists Rihards Mačanovskis.

Berlioza leģendas atskaņojumā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris «Latvija» un Rīgas Doma zēnu koris, kas pārtaps par zemniekiem, baznīcēniem, krogusgājējiem, gnomiem, silfīdām, studentiem, kareivjiem, maldugunīm, dēmoniem un debesu gariem.

Berlioza «Fausta pazudināšanu» savulaik Rīgā diriģēja Nēme Jervi un Vladimirs Fedosejevs, vēlāk arī citi diriģenti, un nesenākos laikos esam klausījušies šo lieldarbu festivālā «Francijas pavasaris» (2007) Patrika Sujo vadībā.

Pirms Berlioza opusa skanēs 2016. gada jubilāra Pētera Vaska skaistais darbs stīginstrumentiem Cantabile. 1979. gadā Alfrēda Kalniņa 100. jubilejai veltītā orķestra darbu konkursā Pēteris Vasks ar šo opusu kļuva par vienu no laureātiem. Pēc tam Cantabile kļuva par vienu no Vaska daiļrades pamatzīmēm – savu sakāmo teikt spēkpilni un vienkārši.

Par Vasiliju Sinaiski

Vasilijs Sinaiskis mācījies mūziku Ļeņingradā, 1973. gadā uzvarējis Herberta fon Karajana fonda konkursā Berlīnē. Vadījis Maskavas filharmonijas SO, Krievijas Valsts SO, Malmes SO, bijis Maskavas Lielā teātra galvenais diriģents, BBC FO un Nīderlandes FO galvenais viesdiriģents. Savas labākās operizrādes diriģējis Berlīnes Komiskajā operā, Vīnes Theater an der Wien, Ungārijas Valsts operā, Anglijas Nacionālajā operā.

Vasilija Sinaiska pirmais koncerts LNSO galvenā diriģenta postenī notiek 1975. gada 18. septembrī. Programmā: Kalsona «Poēma-fantāzija» (jaundarbs), Rahmaņinova «Rapsodija par Paganīni tēmu» (soliste – Ilze Graubiņa) un Stravinska «Svētpavasaris».

Sinaiska nopelni mūsu valsts mūzikas laukā novērtēti ar Lielo mūzikas balvu 1999 par latviešu mūzikas popularizēšanu 70.–80. gados.

Koncerts notiks 28. oktobrī plkst. 19.00 Lielajā ģildē un 29. oktobrī plkst. 19.00 koncertzālē «Cēsis».

Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 EUR. Biļetes uz LNSO koncertiem var iegādāties «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu