Aišpurs: gandrīz sanāca konkurēt ar Raimondu Paulu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

11. novembrī, Valsts Akadēmiskais koris «Latvija» kopā ar diriģentu Māri Sirmo pirmatskaņos jaundarbus, ko īpaši koncertu ciklam Latvijas komponisti Latvijas simtgadei sacerējuši 14 Latvijas komponisti. Viens no autoriem, grupas The Sound Poets līderis Jānis Aišpurs, atklāj kādu kuriozu, kas gandrīz novedis pie konkurences ar Maestro Raimondu Paulu.

«Vēlējos, lai dziesmā ir spīts, latvisks raksturs un stingrums,» stāsta J. Aišpurs. Viņa iecerei ļoti atbildis Knuta Skujenieka dzejolis «Es nāku no mazas tautas».

Brīdī, kad mūziķis jau ķēries pie komponēšanas, viņš sapratis divas problēmas – dzejolis ir pārāk garš, taču būtiskākais – pirms diviem gadiem šo dzejoli veltījumā koriem jau izmantojis Raimonds Pauls. «Konkurēt ar Maestro būtu galējais variants, ko es nevēlos, tāpēc meklēju jaunu dzejoli un nonācu līdz Ojāra Vācieša dzejolim «Piesaukšana», ko varēsim dzirdēt 11. novembrī,» ar smaidu atceras J. Aišpurs.

11. novembra koncerts būs īpašs ar to, ka tas būs veltījums Tēvzemes tēmai un dzirdēsim 14 jaundarbus, kas īpaši radīti koriem, ko sacerējuši komponisti: Zigmars Liepiņš, Juris Ābols, Ilona Breģe, Aivars Broks, Līga Celma – Kursiete, Jānis Aišpurs, Georgs Juris Ķeniņš, Māris Lasmanis, Vineta Līce, Imants Ramiņš, Indra Riše, Andris Sējāns, Renāte Stivriņa, Valdis Zilveris.

«Es katram novēlu to vienu svarīgāko lietu, ko mākat darīt – turpiniet, jo tā mēs visi kopā Latviju padarīsim labāku,»

novēl J. Aišpurs.

Biļetes iegādājamas «Biļešu Paradīze» kasēs visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv.

Par ciklu Latvijas komponisti Latvijas simtgadei: radošās laboratorijas ietvaros trīs gadu periodā Māris Sirmais un VAK Latvija iedvesmojis komponistus no Latvijas radīt ap 70 jaunus skaņdarbus korim, no kuriem labāko novērtējumu guvušie tiks atskaņoti grandiozā svētku koncertā 2018. gada 4. maijā. Komponēt par piecām stihijām: debesīm, zemi (Tēvzemi), gaisu, ūdeni un mīlestību aicināti dažādu žanru komponisti un dziesmu autori.

Projektu atbalsta: Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts kultūrkapitāla fonds, Latvijas Radio, Latvijas Radio 3 – Klasika.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu