Tuvojas festivāls «Eiropas Ziemassvētki»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Latvijas Koncertu» rīkotais ikgadējais festivāls «Eiropas Ziemassvētki» notiks no 9. līdz 30. decembrim, aicinot klausītājus izbaudīt kristīgā adventa un Ziemassvētku noskaņas Baha, Hendeļa un Mocarta dzīvespriecīgajā mūzikā, kā arī tradicionālajās Ziemassvētku dziesmās un melodijās džeza aranžijās.

Koncertos dzirdēsim Sinfonietta Rīga, Latvijas Radio kori, Latvijas Radio bigbendu, pasaules opernamos atzīto dziedātāju Ingu Kalnu, virtuozo ērģelnieci Ivetu Apkalnu, harizmātisko akordeonisti Kseniju Sidorovu, vienu no izcilākajiem akustiskās ģitāras meistariem Kasparu Zemīti, unikālās balss īpašnieku – kontrtenoru Sergeju Jēgeru un citus māksliniekus.

9. decembrī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā festivālu «Eiropas Ziemassvētki» atklās Kaspars Zemītis un Latvijas Radio koris diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā ar programmu «Angļu Ziemassvētki». Koncertā skanēs Bendžamina Britena, Edvarda Elgara, Džona Tavenera un Kaspara Zemīša skaņdarbi.

Kaspars Zemītis
Kaspars Zemītis Foto: Ivo Grundulis

10. decembrī Rīgas Kongresu namā vokālā grupa «Framest» atskaņos iemīļotas Ziemassvētku melodijas džeza aranžijās.

15. decembrī Spīķeru koncertzālē rumāņu rapsodijas dzirdēsim ansambļa Imago Mundi Ensemble (Rumānija) izpildījumā.

16. decembrī klausītājus gaida tikšānās ar izcilo latviešu ērģelnieci Ivetu Apkalnu, kura muzicēs kopā ar saksofonistu Oskaru Petrauski Sv. Jāņa baznīcā. Līdzās diviem klasiskiem ērģeļdarbiem – Johana Sebastiāna Baha un beļģu komponista Jozefa Jongena partitūrām gaismas spēles mirguļos un ievibrēsies Sofijas Gubaiduļinas un Ģērģa Ligeti ērģeļdarbos. Bet ar īpašu prieku un pacilātību Iveta Apkalna gaida latviešu skaņražu – Ērika Ešenvalda un Artura Maskata jaundarbu pirmatskaņojumus.

17. decembrī Lielajā ģildē «Sinfonietta Rīga» un Brēmenes Vācu kamerfilharmonijas orķestra koncertmeistars - vijolnieks Florians Donderers atskaņos Londonai rakstīto Haidna simfoniju «Pulkstenis» un Zalcburgā komponēto, pikanti austrumniecisko Mocarta koncertu vijolei un orķestrim.

«Sinfonietta Rīga»
«Sinfonietta Rīga» Foto: Publicitātes foto

22. decembrī Spīķeru koncertzālē skanēs Pētera Čaikovska «Gadalaiki» džeza noskaņās.

Mūziķi: Andrejs Puškarevs, vibrofons; Reinis Ozoliņš, kontrabass un Kaspars Kurdenko, sitaminstrumenti.

25. decembrī Rīgas Domā notiks Sergeja Jēgera solokoncerts, kurā skanēs Ave Maria dažādu laikmetu un tautību komponistu skatījumā. Līdz ar slaveno Baha/Guno versiju dzirdēsim arī Šūberta, Sensānsa, Maskaņji, Maskata un citu skaņražu kompozīcijas. Ziemassvētkus ieskandinās arī baroka ārijas, Arvo Perta un Riharda Dubras mūzika. Koncertā pie ērģelēm Diāna Jaunzeme-Portnaja, vijoles spēle Agneses Kanniņas-Liepiņas pārziņā, savukārt kontrabasu spēlēs Jānis Stafeckis.

27. decembrī Mazajā ģildē klausītājus gaida tikšanās ar dziedātāju Ingu Kalnu un klavieru kvartetu RIX koncertā «Ziemassvētki sveču gaismā». RIX ir savdabīgs mūziķu ansamblis, kurā vijolnieks Sandis Šteinbergs ar dažādiem orķestriem ceļo pa pasauli; altiste Ilze Kļava ir Bergenas simfoniskā orķestra vadoša mūziķe Norvēģijā; čellists Reinis Birznieks spēlē Tamperes filharmoniskajā orķestrī Somijā, bet pianists Jānis Maļeckis ir profesors Latvijas Mūzikas akadēmijā. Divas reizes gadā kvartets satiekas Latvijā, un šī tikšanās ikreiz ir prieka avots gan pašiem mūziķiem, gan klausītājiem.

28. decembrī Rīgas Kongresu namā klausītājus priecēs Ksenija Sidorova un Latvijas Radio bigbends

ar Johana Sebastiāna Baha un Leonarda Bernsteina mūziku džeza aranžijās

29. decembrī koncertciklā «Ielūdz Arturs Maskats» komponists Arturs Maskats uz sarunu aicinājis Latvijā un pasaulē labi pazīstamo muzikālo skatuves darbu režisoru Andreju Žagaru. Sarunas tēma būs veltīta jaunajiem skatuves māksliniekiem un viņu ienākšanai operteātros Latvijā un pasaulē, tiks ieskicēti akcenti no prestižākajiem Eiropas un pasaules mūzikas un teātra festivāliem, kurus Andrejs apmeklējis klātienē, kā arī viņa nākotnes nodomi.

Koncertcikla «Ielūdz Arturs Maskats» trešais atslēgas vārds – mūzika – kā allaž ir pārsteigums, kas klausītājiem tiks atklāts koncertvakara gaitā.

Festivālu «Eiropas Ziemassvētki» 30. decembrī Rīgā Lutera (Torņakalna) baznīcā noslēgs Johana Sebastiāna Baha «Ziemassvētku oratorija», kas komponēta ap 1734. gada Ziemassvētku laiku. Bahs tās atskaņojumu iecerējis sešos vakaros – no Ziemassvētkiem līdz Zvaigznes dienai. Oratorijas atskaņojumā piedalīsies solisti: Kedija Plāsa, soprāns; Ka Bo Čans, kontrtenors; Mati Turi, tenors; Pauls Putniņš, bass; Latvijas Radio koris un Sinfonietta Rīga. Diriģents Kaspars Putniņš.

Festivālu «Eiropas Ziemassvētki» atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rīgas dome.

Biļetes «Biļešu paradīzes» kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu