Izskanēs Paula Dambja cikla «Osipa Mandelštama dziesmas» pirmatskaņojums

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Zeltiņa

7. decembrī plkst.18 Daugavpils Marka Rotko mākslas centra koncertzālē Ieva Parša un Herta Hansena pirmatskaņos Paula Dambja ciklu «Osipa Mandelštama dziesmas» balsij un klavierēm, informēja mākslas centra mārketinga speciāliste Inita Paegle.

Jaunā folkloras viļņa pārstāvis, renesanses mūzikas izzinātājs un 20.gadsimta kompozīcijas tehniku zinātājs Dambis šogad svin 80.jubileju. Atzīmējot šo notikumu un godinot komponistu, Rotko mākslas centrā tiks pirmatskaņots Dambja opuss «Osipa Mandelštama dziesmas», kas tapis desmit gadus.

Dzejnieka Osipa Mandelštama (1891-1938) personība ir laikmeta zīmju pilna, viņa dzejas valoda - savdabīga, spēcīga un skaudra. Dambis tajā sadzirdējis daudz mūzikas atspulgu - Mandelštama dzejā ir gan Bahs, gan Bēthovens, un klusums bieži saukts mūzikas vārdā. Šī trauslā muzikālā intimitāte sadzīvo ar pilnīgi autonoma un nesalaužama gara paustiem spēcīgiem tekstiem par laikmetu, un tas iedvesmoja Dambi radīt šo ciklu.

«Osipa Mandelštama dziesmas» pirmatskaņos dziedātāja Parša un pianiste Hansena. Koncerta skatuvisko veidolu būvēs režisors Uģis Brikmanis. Par Mandelštamu un Dambi stāstīs mūzikas žurnālists Orests Silabriedis.

Projekts tiek īstenots ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Latvijas Radio un Daugavpils Marka Rotko mākslas centra atbalstu. Ieeja koncertā - bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu