Lielajā ģildē Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncerts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

VSIA «Latvijas koncerti» aicina uz ikgadējo Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertu, kas notiks 11. februārī Lielajā ģildē. Koncertā dzirdēsim Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Liepājas Simfonisko orķestri un Latvijas Nacionālās operas orķestri. Pie diriģenta pults stāsies Atvars Lakstīgala, Guntis Kuzma un Mārtiņš Ozoliņš. Koncerta programmā skanēs Gundegas Šmites un Artura Maskata jaundarbi, Jāzepa Mediņa un Pētera Plakida skaņdarbi.

11. februārī Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncerts Lielajā ģildē notiks jau vienpadsmito reizi, turpinot tradīciju - visu profesionālo simfonisko orķestru dalība šajā koncertā, latviešu komponistu jaundarbu pirmatskaņošana un latviešu komponistu – jubilāru simfonisko darbu atskaņošana.

Liepājas Simfoniskais orķestris lielkoncertu ieskandinās ar diviem klasiķu darbiem – tautiskās noskaņās veidoto «Dzimtenes ainavu», kuru «gleznojis» vecākais no brāļiem Mediņiem - Jāzeps (1877-1947), un Gundara Pones (1932-1994) Koncertu vijolei un orķestrim. Pie diriģenta pults - Atvars Lakstīgala. Solo partiju šajā partitūrā, kuras autors dēvējams par pārliecinošāko avangarda ideju iemiesotāju latviešu mūzikā, iedzīvinās vijolniece Ilze Zariņa.

Savukārt Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, diriģenta Gunta Kuzmas un akordeonista Artūra Novika saspēlē pirmatskaņojumu piedzīvos Gundegas Šmites jaundarbs. Komponiste stāsta: «Koncerts akordeonam un orķestrim tapis kā emocionālu nospiedumu spogulis manai pieredzei, dzīvojot Grieķijā. Saules izdedzināta zeme, klinšu skarbais skaistums, tirkīzzilais ūdens, tautas mūzikas neparedzamie vijumi un ritmu saspēles ir šī koncerta iedvesmas avoti.»

Pēteris Plakidis - spilgtais stilizācijas meistars 4. martā svinēs savu 70. dzimšanas dienu, kas šajā vakarā tiks ieskandināta ar pirms gadiem trīsdesmit rakstīto «Dziedājumu», kas savulaik veltīts Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra 60. jubilejai.

60. jubileju gada nogalē atzīmēs arī Arturs Maskats, kura mūziku šajā koncertā no jauna izgaismos Latvijas Nacionālās operas orķestris. Tieši šī kolektīva mājvietā 2006. gadā pirmizrādi piedzīvoja balets «Bīstamie sakari», tā libreta autors līdz ar pašu komponistu bija Kšištofs Pastors, kura horeogrāfijā šis darbs iestudēts arī citos teātros. Vairāku diriģentu rosināta, doma izveidot svītu no šī baleta mūzikas Maskatam bijusi jau sen un gluži kā baleta pirmizrādē, arī svītas pirmatskaņojumā pie diriģenta pults stāsies Mārtiņš Ozoliņš.

2005. gadā latviešu simfoniskajai mūzikai apritēja 125 gadi un tas bija nozīmīgs iemesls, lai Latvijā izsludinātu šo gadu par Latvijas simfoniskās mūzikas gadu. Pēc mūzikas vēsturnieka Arnolda Klotiņa ierosinājuma šajā gadā dzima ideja par latviešu simfoniskās mūzikas koncertu rīkošanu. Kopš tā laika šī tradīcija tiek turpināta un ir nostiprinājusies orķestru koncertsezonu plānā.

Biļetes «Biļešu paradīzes» kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu