Mūžībā aizgājusi pianiste Jautrīte Putniņa

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

87 gadu vecumā mūžībā aizgājusi viena no spilgtākajām latviešu 20. gadsimta mūziķēm - pianiste Jautrīte Putniņa (8.03.1929.–22.01.2017.). Brīvdomātāja dzīvē un mākslā, principiāla domās un darbos, tā dažos vārdos var mēģināt raksturot šo izcilo personību.

Apguvusi klavierspēli Valmierā un vēlāk Rīgā, Jautrīte Putniņa ātri kļuva par pieprasītu pedagoģi Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā un Latvijas Valsts konservatorijā.

20. gadsimta 60. gados Jautrīte Putniņa savas tiešās valodas un trāpīgās, bet skarbās humora izjūtas dēļ krita nelabvēļu nežēlastībā, viņai tika liegts pedagoģes darbs un aktīva koncertdarbība Rīgā un tās apkārtnē. Taču, pateicoties mākslinieces domubiedriem un draugiem, viņa turpināja aktīvi strādāt Liepājā un dzimtajā Valmierā. Līdz ar Atmodu jaunu elpu ieguva arī pianistes koncertdarbība, tapa arī daudzi radio ieraksti.

Pateicoties mākslinieces iniciatīvai, tika iedibināts Valmieras Senās, vēlāk Ziemas mūzikas festivāls - interesanti sadarbības projekti.

Arī mūža nogalē Jautrīte Putniņa turpināja koncertēt, vēl nesen Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanā viņu dzirdējām koncertā Rīgas autoostā. Mūziķe saņēmusi Triju Zvaigžņu ordeņa Atzinības krustu un Lielo Mūzikas balvu par mūža ieguldījumu.

Atvadīšanās no mākslinieces - 31. janvārī plkst. 14 Valmieras krematorijā (Kocēnos).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu