Festivālā «deciBels» austriešu ansamblis «Names» un komponists Karlheincs Esls

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

No 24. februāra līdz 3. martam Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā norisināsies trešais mūsdienu mūzikas festivāls «deciBels», kas dos iespēju ieskatīties mūsdienu mūzikas aktivitātēs akadēmijā, informē akadēmijas Koncertdaļas vadītāja Jana Lāce. Šogad festivāls vēl vairāk izvērsis tā starptautisko aktivitāti, proti, dalībai festivālā uzaicināts austriešu jaunās mūzikas ansamblis «Names» un komponists Karlheincs Esls (Karlheinz Essl), stāsta Lāce.

Pēc viņas paustā, festivāla mērķis ir vienlaikus parādīt to, kas notiek akadēmijas ikdienā un rosināt studentus jauniem, rosinošiem ceļojumiem mūsdienu mūzikas jomā, savedot kopā topošos komponistus, instrumentālistus, vokālistus, džeza un etnomūziķus, kā arī skaņu režisorus.

Festivāla atklāšanas koncerts «Blurred» izskanēs 24. februārī plkst.19 Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē. Koncerts būs veltīts elektroakustiskajai mūzikai, un viens no koncerta akcentiem būs Esla piedalīšanās savu skaņdarbu atskaņojumos. Komponista darba izpildījumos piedalīsies tādi akadēmijas studenti kā Guntars Freibergs (vibrafons), Egija Veldre (flauta), Sarma Gabrēna (čells) un Dainis Tenis (klavieres). Pirmatskaņojumus atklāšanas koncertā piedzīvos Annas Ķirses un Rolanda Kronlaka akusmātiskie skaņdarbi, kā arī Lindas Leimanes jaundarbs saksofonam un elektronikai, kurā saksofonu partiju atskaņos Arvīds Kazlausks.

25.februārī plkst.19 izskanēs sitaminstrumentu mūzikas koncerts «Waves 2». Patlaban akadēmijā studējošie sitaminstrumentālisti kopā ar saviem pedagogiem Edgaru Saksonu un Rihardu Zaļupi izspēlēs programmu, kurā klausītājus iepazīstinās ar daudziem sitaminstrumentiem, to krāsām. Programmā būs gan solo numuri, gan ansambļu spēle. Koncertā pirmatskaņos akadēmijas studenšu Evijas Skuķes un Oļesjas Kozlovskas jaundarbus sitaminstrumentu ansamblim, kas Latvijas mūzikas dzīvē ir liels retums, piebilda Lāce.

Viņa pavēstīja, ka festivālā nozīmīga vieta atvēlēta jauno komponistu daiļradei, un katrā festivāla programmā būs dzirdamas jauno komponistu kompozīcijas, taču viens no koncertiem «Asni» 27. februārī plkst.19 tiks veltīts tikai jauno autoru darbiem. Iestrādes šim projektam tika veiktas Madonas Jauno latviešu mūzikas dienu kompozīcijas meistarklasēs, kur mūzikas vidusskolu audzēkņi un Mūzikas akadēmijas studenti komponēja skaņdarbus dažādām instrumentu kombinācijām no konkrēta sastāva.

Īpašs notikums festivālā būs ansambļa «Names» koncerts 1.martā plkst.19. Koncertā blakus austriešu komponistu darbiem izskanēs arī Ķirses un Agitas Reķes darbi. Austriešu ansambļa viesošanās iecerēta kā pirmais posms austriešu un latviešu komponistu mūzikas programmu apmaiņai starp Mūzikas akadēmijas un Zalcburgas «Mozarteum» universitāti.

Lāce norādīja, ka tautas un džeza mūzikas elementu savienošanās norisināsies 2.martā plkst.19 koncertā «Etno+Jazz vol.3».

Savukārt festivāla izskaņas koncerts «Atbalss» 3.martā plkst.18 būs veltīts mūzikai balsīm un elektronikai. Skaņdarbus dziedās Laima Lediņa, Lauma Malnace un Dārta Treija.

Festivāla laikā norisināsies arī Esla un Zalcburgas «Mozarteum» universitātes profesora Ahima Bornhofta lekcijas un meistarklases.

Biļetes uz festivāla koncertiem nopērkamas iepriekšpārdošanā «Biļešu paradīzes» kasēs, internetā vai stundu pirms koncerta norises vietā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu