Parakstīs līgumu par Arvo Perta centra būvniecību Igaunijā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Igaunijas slavenā komponista Arvo Perta vārdā nosauktais kultūras centrs piektdien ar kompāniju «Ehitustrust» parakstīs līgumu par centra ēkas būvniecību Lohusalu pussalā Laulasmā ciemā apmēram 35 kilometrus uz rietumiem no Tallinas. 6,7 miljonus eiro vērtais būvniecības līgums tiks parakstīts dienu pēc tam, kad Igaunijas valdība apstiprināja papildu līdz 2,2 miljoniem eiro piešķiršanu šim projektam.

Centra būvniecībai izraudzīta Spānijas arhitektūras kompānijas «Nieto Sobejano Arquitectos SLP» iesniegtais projekts. Plānots, ka būvniecība ilgs gadu un divus mēnešus.

«Jaunā ēka ļaus mums rīkot dažādus pasākumus saistībā ar Arvo Perta darbu, izvietot plašu personīgo arhīvu un izpētes un studiju vidi, kurā galvenokārt varēsim koncentrēties uz radīšanu un radošumu. Tas būs jauns veids, kā organizēt izglītojošas programmas un darbnīcas, augsta līmeņa koncertus, un kā palīdzēt cilvēkiem mācīties klausīties mūziku. Mēs ceram, ka centrs kļūs par vietu, kur notiks radošas tikšanās un varēs smelties jaunas zināšanas, kas ir atvērta ikvienam, kam interesē mūzika,» paziņoja Arvo Perta centra izpilddirektore Anu Kivilo.

Jaunā centra kopējā platība būs 2348 kvadrātmetri. Tajā atradīsies Arvo Perta arhīvs, bibliotēka, auditorija ar 140 sēdvietām, izstāžu zāle, videozāle, mācību telpas un darbinieku telpas.

«Esam ļoti pagodināti, ka mūs izvēlējās par Arvo Perta centra būvnieku. Tā ir lieliska iespēja sadarboties ar pasaulē atzītiem arhitektiem,» teica «Ehitustrust» valdes priekšsēdētājs Kaido Somelars.

Arhitektu Fuensantas Njeto un Emrikes Sobehano veidotais projekts «Tabula» par starptautiskā konkursa uzvarētāju tika izraudzīts 2014.gadā.

Sākotnēji 2013. gadā izklāstītajos plānos jaunās ēkas izmaksas tika lēstas 6,5 miljonu eiro apmērā, no kurām pieci miljoni izmaksātu pati būvniecība. Papildu finansējums nepieciešams būvniecības izmaksu pieauguma dēļ, kā arī pats projekts izmaksāja dārgāk nekā bija plānots.

Centra atklāšana paredzēta 2018. gadā, kad Igaunijas svinēs neatkarības pasludināšanas simtgadi.

1935. gadā dzimušais Arvo Perts ir pasaulē populārākais igauņu komponists, pazīstams kā savas skaniskās paradigmas jeb tintinnabuli izveidotājs. Tintinnabuli ir kompozīcijas tehnika, kas balstās uz ideju par mazu zvaniņu sasaukšanos visdažādākajās kombinācijās, to varētu saukt par stikla pērlīšu spēles tuvu radinieci.

Karjeras sākumā Perts dzīvoja un strādāja dzimtajā Igaunijā, bet 1980.gadā pārcēlās uz dzīvi Rietumos – vispirms Vīnē, pēc tam Berlīnē. Daiļrades sākumposmā Perts bija aktīvs modernists, par ko komunistiskā valdīšana viņu bargi pēla. Kopš 70.gadu otrās puses viņš ir sakrālās paradigmas piekritējs, metafiziskas mūzikas telpas būvētājs. Perts ir vairāku paaudžu kulta komponists.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu