Koncertzālē «Cēsis» - Eva Bindere, Kristīne Blaumane, Reinis Zariņš

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 2. aprīlī, plkst. 18, koncertzālē «Cēsis» uzstāsies trīs spoži mūziķi, Lielās mūzikas balvas laureāti – vijolniece Eva Bindere, čelliste Kristīne Blaumane un pianists Reinis Zariņš. Mūziķu apvienības «Trio Palladio» koncertprogrammā skanēs 19. gadsimta klasiķu – J. Brāmsa un F. Mendelszona, kā arī latviešu komponistu – P. Plakida un R. Paideres, skaņdarbi.

2015. gadā Eva Bindere, Kristīne Blaumane un Reinis Zariņš izveidoja trio, dodot tam vārdu «palladio», un koncertēja Latvijas Republikas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē pasākumos Londonā, kā arī «Latvijas Koncertu» rīkotajā «Rudens kamermūzikas festivālā». Koncertā Cēsīs apvienība atskaņos klasisku klaviertrio programmu ar laikmetīgu, tomēr vienlaikus iederīgi romantisku ielaidumu.

Koncerta pirmajā daļā dzirdēsim Johannesa Brāmsa (1833–1897) Trio Domažorā op. 87. Leģenda vēsta, ka trio komponēšanas laikā Austrijas kūrortpilsētā Bādišlā Brāmss esot juties līksms kā putns. Līdzās - šīgada jubilāra Pētera Plakida (1947) «Romantiskā mūzika», kas savā ziņā esot sveiciens Alfrēdam Kalniņam (darba tapšanas laiks – 1979. gads – sakrīt ar Kalniņa 100. dzimšanas dienas atceri).

Otrajā daļā skanēs Fēliksa Mendelszona (1809–1847) Pirmais klaviertrio reminorā, ko viņš komponējis 30 gadu vecumā. Prominentais mūzikas vērtētājs Roberts Šūmanis pēc trio noklausīšanās atzinis, ka kolēģis Mendelszons esot 19. gadsimta Mocarts. Trio vitālā, smalki izstrādāta mūzika, ko apstaro jaunības nimbs, ir apliecinājums tam, ka Šūmaņa apgalvojums nav pārspīlējums. Koncerta izskaņā klausītāji varēs baudīt Hamburgā dzīvojošās latviešu komponistes Rutas Paideres (1977) Klaviertrio «Pazaudētās rindas» (2005). Smalkais un skaistais Latvijas kamermūzikas modernisma paraugs izskanēs koncertā klātesot pašai komponistei.

Eva Bindere ir viena no Latvijas spožākajām vijolniecēm – soliste, kamermūziķe, orķestra koncertmeistare. Lielās mūzikas balvas 2016 ieguvēja kategorijā «Gada mūziķis». Beidzamajos gados regulāri uzstājas ar Londonas Karaliskās Mūzikas koledžas profesora Jurija Žisļina vadīto orķestri «Krievijas virtuozi». Kopš 2012. gada ir koncertmeistara vietniece Oksfordas filharmoniskajā orķestrī.

Bijusi ilggadēja Kremerata Baltica pirmā vijole (1997–2012). Ar šo orķestri uzstājusies visā pasaulē, spēlējot arī duetos un kameransambļos ar Gidonu Krēmeru. Kopā ar Kremerata Baltica domubiedriem Eva savulaik izveidoja kvartetu Euphonia – Lielās mūzikas balvas 2006 ieguvēju. Evu aicinājuši par vieskoncertmeistari tādi kolektīvi kā Bergenas filharmoniskais orķestris, Kijevas kamerorķestris, «Maskavas solisti», Amsterdam Sinfonietta, Bāzeles kamerorķestris, Camerata Bern, kā arī Sinfonietta Basel, ar ko Eva devās Japānas tūrē.

Kristīne Blaumane ir viena no latviešu izcilākajām čellistēm – soliste, kamermūziķe, orķestra grupas koncertmeistare. Spēlējusi solo ar Latvijas orķestriem, Britten Sinfonia, London Soloists Chamber Orchestra, Londonas filharmonisko orķestri, Amsterdam Sinfonietta, Kremerata Baltica u. c.

1999. gadā Kristīne kļuva par Amsterdam Sinfonietta čellu grupas koncertmeistari un strādāja šajā orķestrī līdz 2010. gadam. Kopš 2007. gada Kristīne ir Londonas filharmoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistare.

Ieskaņojusi vairākus CD. Divreiz saņēmusi Latvijas Lielo mūzikas balvu (2005 un 2007).

Reinis Zariņš ir Londonā dzīvojošs latviešu koncertpianists, viens no Latvijas ievērojamākajiem talantiem, dziļi pārdomātu interpretāciju meistars, solists un kamermūziķis, konceptuālu starpmākslu projektu dalībnieks. Reinis guvis godalgas vienpadsmit starptautiskos pianistu konkursos un trīs reizes saņēmis Latvijas Lielo mūzikas balvu (2011, 2013, 2015).

Pianists piedalījies Bātas starptautiskajā mūzikas festivālā, Lucernas festivālā, Kremerata Baltica festivālā, Jēlas-Norfolkas kamermūzikas festivālā, Jaunskotijas mūzikas festivālā, MasterWorks, Crescendo, Holland Music Sessions un uzstājies Amsterdamas Concertgebouw, Ņujorkas Kārnegija centra Veila zālē un Steinway zālē, Londonas Vigmorzālē un Steinway zālē, Sanktpēterburgas Glazunova zālē, Maskavas Čaikovska zālē.

Biļetes nopērkamas koncertzāles «Cēsis» kasē, «Biļešu paradīze» tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu