Antoņenko un Pavļuts pirmo reizi «Lielajā dzintarā»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Sestdien, 22. aprīlī pulksten 18 Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars» pirmo reizi koncertēs pasaules mēroga atzinību guvušais latviešu tenors Aleksandrs Antoņenko. Koncertprogrammu «Antoņenko un Pavļuts» interesantu padara fakts, ka atzītais tenors uz skatuves kāps kopā ar pianistu, bijušo ekonomikas ministru Danielu Pavļutu. Abi savulaik bijuši skolasbiedri Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā un, satikušies pēc ilgu gadu pārtraukuma, nolēmuši radīt kopīgu koncertprogrammu.

Tās ir retas, bet neizmirstamas reizes, kad operdziedātājs Aleksandrs Antoņenko Latvijas publikai uzstājas kamermūzikas programmās. Viņš spēj būt ne tikai dažādu likteņu plosīts varonis uz operas skatuves, bet arī ar pērļainu smalkumu un intīmu siltumu atklāt mūzikas lappuses balsij un klavierēm.

Programmas pamatā būs latviešu komponistu vokālā mūzika, kam piemīt īpaša ilgu caurstrāvota lirikas stīga. Mūzikas vibrācijas rezonēs ar mūsdienu klausītāju ausīm un sirdīm, pateicoties to melodiskumam un augstvērtīgajai dzejai. Mīlas saviļņojums, serenāde, dabas apcere, reliģiski filozofiski motīvi, subjektīvā jūtu pasaule – to visu klausītāji radīs Jāzepa Vītola, Alfrēda Kalniņa, Emīla Dārziņa, Jāņa Mediņa un Jāņa Kalniņa skaņdarbos. Līdzās latviešu komponistu darbiem tiks atskaņotas arī trīs Riharda Štrausa dziesmas – krāšņais vācietis un ģeniālais instrumentācijas meistars arī attiecībā pret balsi bijis visnotaļ dāsns un veltījis tai skaistuma pielietus opusus.

Aleksandrs Antoņenko ir viens no pazīstamākajiem latviešu tenoriem, kurš pēdējos desmit gados iepazinis pasaules ievērojamāko operteātru un koncertu skatuves, izdziedot un izdzīvojot kopskaitā jau tuvu pie trīsdesmit vadošās tenora lomas. Antoņenko absolvējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas vokālās nodaļas Arvīda Lustes klasi.

Jau kopš 2004. gada kļuvis par starptautiski atzītāko Latvijas tenoru, kurš ar panākumiem debitējis Diseldorfas, Berlīnes un Grācas operās, Drēzdenes Zempera operā, Oslo un Stokholmas Karaliskajā operā, Ženēvas, Parīzes, Romas un Minhenes opernamos, Vīnes valsts operā, Londonas Koventgārdenā un arī Ņujorkas Metropoles teātrī. Nozīmīgāko uzvedumu vidū jāmin «Karmena» Ņujorkas Metropoles opernamā, «Jevgeņijs Oņegins» un «Toska» Vīnes valsts operā, «Turandota» Milānas La Scala u.c. Ar slaveno Ņujorkas opernamu saistītas arī dziedātāja nākotnes ieceres - 2017. gadā Aleksandrs Antoņenko tur dziedās Radamesu, bet 2018.gadā piedalīsies Džuzepes Verdi operas «Likteņa vara» un Pētera Čaikovska «Pīķa dāma» uzvedumos. Par spilgtu vokālo sniegumu operu izrādēs un Džuzepes Verdi Rekviēmā Aleksandrs Antoņenko saņēmis Lielo mūzikas balvu (2003). Apbalvojumu vidū ir arī ievērojamā zviedru dziedoņa Jusi Bjerlinga vārdā nosauktā balva un Lielā kultūras balva 2014 (Grand Prix de la Culture 2014).

Daniels Pavļuts ir politiķis, bijušais Latvijas ekonomikas ministrs. Sākotnēji D. Pavļuts ir studējis mūziku, 1999.gadā ieguvis bakalaura grādu klavierspēles specialitātē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Pēc tam studējis Lielbritānijā - Londonas pilsētas universitātē (City University London) kultūras menedžmentu, kā arī 2007. gadā ieguvis maģistra grādu sabiedrības vadībā (ar specializāciju līderībā) Hārvardas universitātē.

Daniels Pavļuts
Daniels Pavļuts Foto: Edijs Pālens / LETA

Koncerts «Antoņenko un Pavļuts» tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Liepājas domes atbalstu. Biļetes no 7 eiro nopērkamas visās Biļešu paradīzes kasēs, interneta vietnē www.bilesuparadize.lv, kā arī koncertzāles «Lielais dzintars» informācijas centrā. Skolēniem, studentiem, pasniedzējiem, pensionāriem, I un II grupas invalīdiem, kā arī ģimenēm un grupām pieejamas atlaides. Plašāka informācija par norisēm koncertzālē: www.lielaisdzintars.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu