Dzintaru koncertzāle tiek pie jauna «Steinway» koncertflīģeļa

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Ar Borisa un Ināras Teterevu fonda un Jūrmalas domes atbalstu Dzintaru koncertzāle plāno iegādāties jaunu «Steinway & Sons» koncertflīģeli, kas tiks spēlēts tikai vēsturiskajā Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē. Koncertzāles akustikai piemērotāko modeli šīs nedēļas sākumā izcilais pianists Vestards Šimkus izvēlējās «Steinway & Sons» rūpnīcā Hamburgā. Tas ir jau ceturtais Latvijas koncertzālēm domātais šīs firmas koncertflīģelis, ko izvēlējies Vestards.

«No sirds priecājos, ka klausītāji Dzintaru koncertzāles augstvērtīgajā akustikā turpmāk pastāvīgi varēs izbaudīt to, kā tur skan jaunais un šai zālei ideāli piemērotais «Steinway & Sons» koncertflīģelis, kuru man nupat bija tas gods izvēlēties Hamburgā starp septiņiem citiem šā zīmola visaugstākās kvalitātes instrumentiem. Jau vairāk nekā gadsimtu šā uzņēmuma klavieres uzskata par «izcilības standartu», un šoreiz, iemēģinot visjaunākos «Steinway & Sons» rūpnīcā nupat tapušos eksemplārus, secināju, ka arī šī izcilība līdz ar minētā uzņēmuma klavierbūves meistaru uzkrāto pieredzi ir sasniegusi vēl nepieredzētus augstumus. Flīģelis, kuru izvēlējos kopā ar klaviermeistaru Arni Mūrmani, ir apveltīts ne tikai ar perfekti izstrādātu mehāniku, bet arī ar īpaši garu, izteiksmīgu, spilgtu un virstoņiem bagātu skaņu, kuru patiešām var nodēvēt par «dziedošu», un pavisam īpašu «personību». Spēlējot šo instrumentu, ir sajūta, ka tas raisa manī tādas muzikālās idejas, par kurām es citkārt pat neiedomātos,» teic pianists, kuram pirms instrumenta izvēles procesa pirmo reizi bija iespēja izstaigāt leģendārā instrumenta ražotni, redzot tā tapšanas procesu no A līdz Z. Kā saka Vestards, tas bijis īpašs piedzīvojums – saprast, kā top viņa iemīļotākais koncertinstruments. Savukārt par izvēles procesu mūziķis atklāj, ka uz visiem izmēģināšanai piedāvātajiem flīģeļiem (šoreiz tie bija septiņi pilnīgi jauni koncertflīģeļi) vairākkārt cenšas spēlēt vienus un tos pašus muzikālos fragmentus, kas ir pietiekami krāšņi, lai varētu novērtēt instrumenta skanējumu un specifiku. «Jau pēc pirmā piegājiena manu uzmanību izpelnījās ceturtais un sestais instruments, bet pēc otrās spēlēšanas reizes sapratu, ka sestais ir visizcilākais. Lai gan, protams, visi šīs firmas instrumenti ir ļoti augstas kvalitātes, taču katram no tiem piemīt pilnīgi atšķirīgs skanējums,» piebilst mūziķis.

Foto: TVNET

Jaunais Dzintaru koncertzāles «Steinway & Sons» flīģelis tiks prezentēts 2. jūnijā, Dzintaru koncertzāles vasaras sezonas atklāšanas koncertā ar izcilu mākslinieku – Maestro Raimonda Paula un Latvijas Radio bigbenda, pianista Vestarda Šimkus un Harija Baša, jaunā talanta Andreja Feldmaņa, dziedātājas Dināras Rudānes un Jūrmalas Festivāla orķestra diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā – piedalīšanos.

Foto: TVNET

Lidojums uz Hamburgu notika sadarbībā ar AirBaltic.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu